Lielbritānija izraidījusi no valsts un izdevusi Spānijai trīs cilvēkus, kas tika aizturēti pagājušajā gadā uz aizdomu pamata par sprādzienu organizēšanu grupējuma ETA uzdevumā, raksta BBC.
24 un 29 gadus veci vīrieši un 36 gadus veca sieviete tika aizturēta pagājušā gada aprīlī Šefīldā. Spānijas varas iestādes uzskata viņus par dalībniekiem 2006.gada sprādziena organizēšanā pie jūras spēku bāzes.

Lēmums par izdošanu Spānijai tika pieņemts pagājušā gada 17.augustā, un tā izpilde var notikt, jo aizturētajiem vairs nav tiesību iesniegt apelācijas sūdzības. Viņu advokāti iepriekš bija norādījuši, ka pēc izdošanas Spānijai šiem cilvēkiem draud necilvēcīgi un degradējoši apstākļi.

ETA - Euskadi Ta Azkatasuna jeb Basku Dzimtene un brīvība – jau trīs desmitgades vardarbīgi cīnās par neatkarību septiņos Spānijas ziemeļu un dienvidrietumu reģionos. Ģenerālis Franko pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados veica īpaši cietsirdīgu kampaņu pret basku kultūru – tika aizliegts izmantot basku valodu, sabiedriskie darbinieki tika ieslodzīti un spīdzināti par viņu politiskajiem un kultūras uzskatiem. Sešdesmitajos gados radās studentu pretestības kustība ETA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!