Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas mediju magnāta Ruperta Mērdoka koncerna "News Corp." meitasuzņēmuma "News International" bijušajai vadītājai Rebekai Brūksai izvirzītas apsūdzības par taisnīguma sakropļošanu saistībā ar mobilo tālruņu izspiegošanas skandālu, kurā iesaistīti tabloīda "News of the World" darbinieki, otrdien paziņoja Lielbritānijas prokuratūra.

"Esmu secinājusi.. ka ir pietiekami daudz pierādījumu, lai izvirzītu apsūdzības," teica prokurore Elisona Levita.

Apsūdzības izvirzītas arī Brūksas vīram sacensību zirgu trenerim Čārlijam, viņas sekretārei un citiem "News International" darbiniekiem, tostarp šoferim un drošības dienesta darbiniekiem.

Maksimālais sods, ko var piespriest par taisnīguma kropļošanu, ir mūža ieslodzījums.

Brūksa ar vīru ir tuvi Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona ģimenes draugi, tādēļ skandāls met ēnu arī uz premjeru.

Policija pērn janvārī atsāka izmeklēšanu aizdomās par "News of the World" darbinieku pretlikumīgo rīcību, piekļūstot slavenību, politiķu un noziegumu upuru datoriem un mobilajiem telefoniem, kā arī nelegāli maksājot amatpersonām, tostarp policijas pārstāvjiem, lai saņemtu viņus interesējošo informāciju.

Pašlaik ar lietas izmeklēšanu nodarbojas vairāk nekā 160 Londonas policijas darbinieku un tajā aizturētas vairāk nekā 50 personas.

43 gadus vecā Brūksa pērn jūlijā atkāpās no "News International" vadītājas amata saistībā ar šīs firmas izdotajam laikrakstam "News of the World" izteiktajām apsūdzībām.

"News of the World", kas bija iznācis kopš 1843.gada un piederēja Mērdoka koncernam kopš 1969.gada, pērn 10.jūlijā iznāca pēdējo reizi.

Pagājušajā vasarā Lielbritānijā izraisījās skandāls par to, ka "News of the World" pārstāvji neatļauti piekļuvuši 2002.gadā noslepkavotas pusaudzes Millijas Dauleres balss pastam pēc viņas pazušanas un pat izdzēsuši dažas balss pasta ziņas, lai atbrīvotu vietu jaunām. Tas būtiski traucējis izmeklēšanai.

"News of the World" var būt nelikumīgi piekļuvis arī karadarbībā Irākā un Afganistānā kritušo karavīru tuvinieku mobilo telefonu īsziņām, vēstīja laikraksts "Daily Telegraph".

Brūksa bija "News of the World" redaktore 2002.gadā, kad esot notikusi šī neatļautā piekļuve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!