Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas valdība paziņojusi, ka likvidē komisiju, kurai bija uzdots izmeklēt apsūdzības par britu karavīru Irākā it kā pieļautām spīdzināšanām un slepkavībām.

Lēmums likvidēt izmeklēšanas komisiju pieņemts, jo atklājies, ka advokātu kantoris, kas pārstāv šķietamos upurus, ir izplatījis melīgu informāciju.

"Tas būs milzu atvieglojums simtiem britu karavīru, uz kuriem gūlās šīs visai netaisnīgās apsūdzības," teikts piektdien izplatītajā aizsardzības ministra Maikla Falona paziņojumā.

Ministrs piebildis, ka tiks īstenoti īpaši pasākumi, lai nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtotos un britu karavīri vairs netiktu pakļauti ļaunprātīgām un pilnīgi nepamatotām apsūdzībām.

Irākas vēsturisko apsūdzību komisiju (IHAT) armija izveidoja 2010. gadā kā neatkarīgu vienību, kurai bija jāpārbauda vairāk nekā 1700 apsūdzību par britu karavīru it kā pieļauto spīdzināšanu un nepamatotiem irākiešu nogalināšanas gadījumiem.

Izmeklēšana tā arī nav novedusi ne pie viena iespējamā vainīgā notiesāšanas.

IHAT decembrī paziņoja, ka līdz 2017. gada vidum paredzējusi vēl izskatīt aptuveni 60 lietas, bet izmeklēšanu pilnībā pabeigt līdz 1919. gada beigām.

Taču valdība piektdien paziņoja, ka komisijas darbs tiks izbeigts līdz vasarai un ka dažu atlikušo lietu izmeklēšanu pabeigs militārā policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!