Par pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu virs Lokerbijas, Skotijā, savulaik notiesātā Lībijas slepenā dienesta aģenta Abdelbaseta Ali al Megrahi atbrīvošana bija kļūda, piektdien paziņoja Lielbritānijas vēstnieks ASV Naidžels Šeinvalds.

Šāds viedoklis ir arī Lielbritānijas valdībai, turklāt Londonai jau laikā, kad notika "Lokerbijas spridzinātāja" atbrīvošanas procedūra, uzskatīja, ka šāds solis nav pareizs, atzīst Šeinvalds.

Tomēr al Megrahi atbrīvošana bija Skotijas varasiestāžu pārziņā, un tādēļ britu valdībai nebija iespēju iejaukties.

Britu vēstnieka izteikumi izskan vien dienu pēc ASV Senāta Ārlietu komitejas paziņojuma, ka 29.jūlijā notiks sēde, kurā tiks izskatīta al Megrahi atbrīvošana.

Pērnā gada augustā, kad noziedznieks tika atbrīvots, Skotija pretrunīgi vērtēto lēmumu aizstāvēja, norādot, ka bijušais Lībijas slepenā dienesta aģents ir neārstējami slims un viņam bija atlikuši vien trīs mēneši ko dzīvot.

Taču al Megrahi joprojām ir dzīvs. Pēdējās dienās medijos izskanējušas šaubas, vai atbrīvošanas brīdī viņš tiešām bija tik slims, kā to vēstīja varasiestādes.

Tiek pieļauta iespēja, ka šāds lēmums pieņemts, lai aizsargātu britu uzņēmēju intereses Lībijā.

Tomēr Lielbritānijas vēstnieks šādus apgalvojumus noraida kā nepatiesus. "Preses apgalvojumi, ka Megrahi tika atbrīvots saistībā ar naftas darījumu, kurā bija iejaukts [britu enerģētikas uzņēmums] BP, un ka par skotu varasiestāžu izmantoto medicīniskā informācija samaksāja Lībijas valdība, nav patiesi."

1988.gada 21.decembrī virs Skotijas pilsētas Lokerbijas uzsprāga ASV aviosabiedrības "Pan Am" reisa 103 Frankfurte-Ņujorka pasažieru lidmašīna un bojā gāja visi 259 pasažieri, apkalpes locekļi, kā arī 11 cilvēki uz zemes. Lielākā daļa bojāgājušo bija ASV un Lielbritānijas pilsoņi.

Par lidmašīnas uzspridzināšanu al Megrahi tika piespriests mūža ieslodzījums.

Tomēr Skotijas valdība pagājušajā gada 20.augustā, pamatojoties uz "žēlsirdības apsvērumiem", al Megrahi, kurš sirgst ar neārstējamu vēža formu, atbrīvoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!