Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielbritānijā 44 gadu vecumā miris viens no galvenajiem lieciniekiem izmeklēšanā, kas saistīta ar tā dēvēto 'Magņicka lietu' par jurista Sergeja Magņicka, kurš uzsāka pretkorupcijas kampaņu, nāvi Krievijas izmeklēšanas izolatorā. Par to, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta laikraksts "The Independent".

Aleksandrs Perepeļičnijs atrasts miris savā lepnajā savrupmājā Veibridžā pirms divām nedēļām, bet šis fakts plašākai sabiedrībai atklāts tikai tagad. Laikraksts, norāda, ka uzņēmējs "izskatījies pie labas veselības", bet viņa nāves iemesli ir neskaidri. Pagaidām ekspertīzē tos nav izdevies noteikt, tāpēc tiks veiktas vēl papildus pārbaudes, paziņojusi policija.

Pirms trim gadiem Perepeļičnijs lūdzis Lielbritānijā politisko patvērumu, stāsta laikraksts. Vinš bijis turīgs uzņēmējs, kurš kādu laiku bijis saistīts ar nodokļu sfēras noziedzīgo grupējumu "Kļujeva grupa". Vēlāk Perepeļičnijs kļuvis par vienu no galvenajiem lieciniekiem Šveices izmeklēšanā pret noziedzīgās grupas locekļiem

"Kļujeva grupa" ir saistīta ar Lielbritānijas fonda "Hermitage Capital" jurista Magņicka nāvi ieslodzījumā, norāda britu mediji.

Šveices prokuratūra 2011. gada pavasarī sāka izmeklēšanu par iespējamo nelegāli iegūto līdzekļu legalizāciju caur banku "Credit Suisse". "Hermitage Capital" uzskatīja, ka caur šo banku "atmazgāta" Krievijas nodokļu inspektoru nelikumīgi iegūtā nauda. Šo shēmu esot palīdzējis atklāt mirušais Magņickis, bet Perepeļičnijs bijis viens no galvenajiem izmeklēšanas lieciniekiem.

Jau vēstīts, ka britu investīciju fonda "Hermitage Capital Management" konsultants un sadarbības partneris Magņickis tika apsūdzēts nodokļu nemaksāšanā un neskaidros apstākļos mira Maskavas cietumā "Matroskaja Tjišina" 2009.gada novembrī. Viņa nāve izraisīja plašu sabiedrisku rezonansi, tostarp arī Rietumu valstīs.

Jurista kolēģi uzskata, ka Magņicki pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājās atmaskot.

2011.gada jūlija beigās ASV Valsts departaments, nesagaidot Kongresa lēmumu, iesaldēja vairāku desmitu Krievijas amatpersonu banku kontus un liedza viņiem ieceļošanu ASV. Saskaņā ar 'Washington Post" informāciju "melnajā sarakstā" iekļauti aptuveni 60 uzvārdi.

ASV veica savu izmeklēšanu Magņicka slepkavības lietā, tā izraisot Krievijas sašutumu par iejaukšanos valsts iekšējās lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!