Lielbritānijas pārstāvji Eiropas Parlamentā ir uzsākuši kampaņu, kuras mērķis ir padarīt ES ministru tikšanās pieejamas sabiedrībai, informē ārvalstu prese.
Viņi mudina premjerministru Toniju Blēru izmantot Lielbritānijas sešu mēnešu ES prezidentūru, lai ieviestu šīs izmaiņas.

Pašlaik Ministru Padome pārspriež ES likumus slepenībā, tāpēc tas tiek salīdzināts ar kārtību Ziemeļkorejā un Kubā, raksta BBC.

Rakstiskā deklarācijā parlamentam Lielbritānijas politisko grupu līderi mudina ministrus veicināt “atklātību un caurredzamību”.

Līdzīga vēstule ir nosūtīta arī laikrakstam “The Times”, un abus dokumentus parakstījuši Eiropas Parlamenta līderi no Konservatīvās partijas, Liberāldemokrātiem, Zaļās partijas un Lielbritānijas Neatkarības partijas.

ES Ministru Padome, kurā piedalās ministri no visām 25 dalībvalstīm, pieņem visus ES likumus.

Eiropas Parlaments, kura tikšanās var vērot jebkurš interesents, arī balso par pārmaiņām likumos, taču ir sfēras, kurās Padome rīkojas viena pati.

ES konstitūcijā ir iekļauts punkts par sēžu atvēršanu publikai, taču tas pagaidām nav stājies spēkā, jo vairākas ES valstis atteicās ratificēt jauno konstitūciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!