Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs ir brīdinājis, ka Lielbritānija nedrīkst diskriminēt Eiropas Savienības (ES) pilsoņus, kas ierodas dzīvot un strādāt šajā valstī, uzsverot, ka Lietuva vēlas, lai Lielbritānija paliek blokā.

Linkevičs tā izteicās pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons otrdien prezentēja nosacījumu paketi, kuru izpildes rezultātā Lielbritānija paliktu ES. Cita starpā nosacījumi paredz, ka iebraucējiem pirmos četrus gadus pēc ierašanās Lielbritānijā netiks maksāti bērnu pabalsti un viņi nesaņems nekādus nodokļu atvieglojumus.

"Daudzas ES valstis kā pret vienu no pamata principiem iebilst pret to, ka pabalsti tiek izmantoti, lai diskriminētu ES pilsoņus. Mums ir svarīgi arī redzēt, ka netiek ieviesta nekāda diskriminācija vai ierobežojumi," Lietuvas premjerministrs teica ziņu aģentūrai BNS.

Vienlaikus viņš norādīja, ka sagaida "labas gribas un konstruktīvu" diskusiju par Lielbritānijas nosacījumu paketi, kurā valstis "censtos meklēt vienprātību".

Lietuvas ārlietu ministrs atzina, ka daži no Kamerona ierosinājumiem atbalso Lietuvas mērķus ES, piemēram, vienotā ES tirgus vai konkurences stimulēšanu.

Vienlaikus Lielbritānijas un Lietuvas pozīcijas atšķiras integrācijas jautājumos, teica Linkevičs. Lielbritānija nevēlas turpināt eirointegrācijas procesu, bet Linkevičs vēlas vienotu Eiropu.

"Mēs redzam ES kā spēcīgu spēlētāju, vienotāku un ar lielāku koncentrēšanos. Citiem vārdiem sakot, integrētu," sacīja Lietuvas ārlietu ministrs.

Linkevičs uzsvēra, ka Lietuva vēlas Lielbritānijas palikšanu ES, jo valstij ir cieša sadarbība ar Lietuvu jautājumu risināšanā ES un NATO institūcijās. Turklāt attiecības ar Lielbritāniju ir vienas no ciešākajām, kas Lietuvai ir Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē.

Kamerons arī ierosināja, ka ļaut nacionālo parlamentu koalīcijām bloķēt ES direktīvas, tomēr koalīciju lielumu viņš neprecizēja.

Viņš teica, ka gadījumā, ja ES dalībvalstis, kas nav eiro zonā, tiek atstumtas malā un tām tiek uzspiesti lēmumi, ES vairs nav klubs, kurā valsts vēlas piedalīties.

Lielbritānijas vēstniece Lietuvā Klēra Lourenca BNS sacīja, ka ierosinājumi ir būtiski vairākām valstīm, ne tikai Lielbritānijai, jo tie esot solis uz priekšu, lai uzlabotu visas ES efektivitāti un spēju garantēt labklājību un drošību ikvienas bloka dalībvalsts pilsoņiem.

"Mēs atzīstam, kad varētu būt atšķirīgi līdzekļi tāda paša rezultāta sasniegšanai un esam gatavi konstruktīvam darbam par detaļām ar partneriem, tostarp Lietuvu," teica vēstniece.

Viņa uzsvēra, ka ir svarīgi pieņemt lēmumu par visiem ierosinājumiem, jo tas ļaus Kameronam prezentēt reālus sarunu rezultātus pirms 2017.gada nogalē plānotā referenduma par Lielbritānijas dalību ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!