Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija nepievienosies nevienai kopīgai Eiropas Savienības (ES) patvēruma pieprasījumu izskatīšanas sistēmai, pirmdien paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Laikraksts "Financial Times" ziņoja, ka Eiropas Komisija (EK) ierosinās šādas sistēmas izveidošanu kā daļu no savas bēgļu politikas radikālas reformas, par kuru tiks paziņots ES valstu līderu samitā 17. martā.

Pašreiz patvēruma pieprasītājiem pieprasījumi ir jāiesniedz pirmajā ES valstī, kurā viņi ierodas, kas nozīmē milzīgu pieprasījumu skaitu tādās valstīs kā Grieķija un Itālija.

Migrantu pieplūdums apdraud Šengenas zonas pastāvēšanu, jo tā dēļ vairākas šīs zonas dalībvalstis ir slēgušas savas robežas.

Iepriekšējie mēģinājumi sadalīt bēgļus un migrantus starp ES dalībvalstīm ir aizkavējušies domstarpību dēļ, un jebkāds plāns atdzīvināt šo ideju var izrādīties politiski grūts Lielbritānijā, kur notiek kampaņa pirms jūnijā paredzēta referenduma par valsts tālāku dalību ES.

Lielbritānijas referenduma debatēs aktuāls jautājums ir imigrācija un spēja kontrolēt valsts robežas.

Lielbritānija neietilpst Šengenas zonā un Kamerons pirmdien tviterī paziņoja, ka šis "īpašais statuss nozīmē, ka mēs saglabāsim savas stingrās robežas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!