Foto: Reuters/Scanpix
Pirmdien vakarā no cietuma Lielbritānijā atbrīvots radikālais islāma garīdznieks Abu Katadu, kas tika uzskatīts par nu jau nogalinātā "terorista Nr.1" Osamas bin Ladena "labo roku", vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

Katadu tagad dzīvos Londonā, kur tas drīkstēs pamest māju tikai divas reizes dienā un ne ilgāk par stundu vienā reizē.

Garīdzniekam nav atļauts iziet ārpus stingri noteiktas teritorijas, to kontrolēs ar elektroniskās aproces palīdzību.

Katadu ir aizliegts apmeklēt mošejas, viņam ir liegta iespēja lietot internetu un telefona sakarus.

Netraucēti tikties ar garīdznieku ir atļauts tikai viņa sievai un bērniem, bet visus pārējos apmeklētājus rūpīgi pārbaudīs drošības dienestu darbinieki.

Jau vēstīts, ka īpaša apelācijas komisija imigrācijas jautājumos nolēmusi, ka Abu Katadu var atbrīvot jau tuvākajā laikā, tiklīdz tiks iemaksāta nepieciešamā summa. Katada pavadījis ieslodzījumā sešus gadus.

Britu varas iestādes bija nolēmušas deportēt bijušo bin Ladena līdzgaitnieku uz Jordāniju, kur viņam piespriests mūža ieslodzījums par terorismu un kur, pēc viņa paša teiktā, viņu varētu pakļaut spīdzināšanai. Tomēr Eiropas Cilvēktiesību tiesa janvārī nolēma, ka Katadu uz Jordāniju deportēt nedrīkst.

Katada ieradās Lielbritānijā 1993.gadā, prasot politisko patvērumu. 1994.gadā viņam tika piešķirts bēgļa statuss.

2001.gadā, pēc 11.septembra terora aktiem ASV stājoties spēkā jaunajiem pretterorisma likumiem, Abu Katada pazuda no drošības dienestu redzes lauka, taču 2002.gadā britu policija viņu aizturēja.

11.septembra terora aktu dalībnieku mājās tika atrastas videokasetes ar Katadas pravietojumiem, kuros viņš aicināja Lielbritānijas musulmaņus uz svēto karu jeb džihādu.

Katadu notiesāja ar trīs gadu ieslodzījumu un ievietoja stingra režīma cietumā. 2005.gada augustā, tikko iznākuši no cietuma, garīdznieku atkal aizturēja aizdomās par terorisma atbalstīšanu saistībā ar terora aktiem Londonā. 2008.gadā Katatdu atbrīvoja pret drošības naudu, taču drīz vien atkal aizturēja par mēģinājumu izceļot no Lielbritānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!