Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 Lielbritānijā līdz trešdienai vien varētu būt prasījusi vairāk nekā 41 000 cilvēku dzīvību, aprēķinājis respektablais medijs "Financial Times". Tas ir divkārt vairāk nekā aprēķinu veikšanas brīdī uzrādīja oficiālā statistika – zem 18 000 mirušo.

Laikraksts vadījies pēc vienkāršiem aprēķiniem – salīdzinājis šī un pēdējo piecu gadu oficiālos datus par visiem mirušajiem Anglijā un Velsā starp 3. un 10. aprīli. Šogad šajāteritorijā un atskaites laikā fiksēta 18 516 cilvēku nāve, bet vidēji iepriekšējos gados – vien 10 520 cilvēku nāve. Tas liecina par vairāka nekā 75% mirstības palielinājumu šogad.

Tas ļāvis izdarīt tālākus aprēķinus, pieticīgākajā versijā lēšot, ka kopš pandēmijas sākuma līdz 21. aprīlim, kad tie veikti, pandēmija prasījusi vismaz 41 102 cilvēku dzīvības, raksta medijs.

"Financial Times" arī atzīmē, ka reģionālā līmeņa mediji Lielbritānijā vēstītais liecina, ka ārkārtīgi lipīgā infekcijas slimība fiksēta 70% aprūpes namu un pansionātu, kur dzīvo vecākā un slimības apdraudētākā sabiedrības daļa. Oficiālie dati uzrāda, ka Lielbritānijā lielais vairums mirušo laika periodā, par kuru tika veikti aprēķini ir pārsnieguši 75 gadu vecumu.

Līdz ceturtdienai, 23. aprīlim, Lielbritānijā oficiālais no Covid-19 mirušo skaits sasniedzis 18 100 jeb joprojām mzāk nekā pusi no FT aprēķinātā dienas iepriekš, liecina "Worldometers" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!