Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs pirmdien noraidīja iespēju apmainīt Gibraltārā aizturēto Irānas naftas tankkuģi "Grace 1" pret Irānas varasiestāžu aizturēto tankkuģi "Stena Impero".

"Mums bija likumīgs pamats aizturēt" Irānas tankkuģi aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu, BBC radio 4 pavēstīja Rābs. "Nebūs abpusēja apmaiņa. Šis nav kaut kāda veida barters. Šis ir par starptautiskajām tiesībām un starptautiskās tiesību sistēmas noteikumu ievērošanu. Uz to mēs uzstāsim."

Strīds starp Teherānu un Londonu sākās 4. jūlijā, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes aizturēja Irānas tankkuģi "Grace 1" aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Irānas Revolucionārā gvarde 19.jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba britu tankkuģi "Stena Impero" ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo.

Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pēc tam izslēdzis savus raidītājus un nav atbildējis uz zvejas kuģa palīgā saucienu. Irāna arī apgalvoja, "Stena Impero" kuģojis pa Hormuza šaurumu nepareizā braukšanas virzienā.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem un pieprasījusi kuģi atbrīvot.

"Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās "Grace 1" aizturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!