Britu un ASV izlūkdienesti ir novērsuši ķīmiskas bumbas uzspridzināšanu Lielbritānijā, kuru plānojusi grupa, kas simpatizē teroristu organizācijai "Al Qaeda", otrdien ziņoja plašsaziņas līdzekļi. Policija atteicās komentēt šo ziņu.
Drošības dienesti pārtvēra sarunas starp potenciālajiem uzbrucējiem, kuri plānoja uzspridzināt sprāgstvielas un ļoti toksiskas vielas - osmija tetroksīda - kombināciju, ziņoja raidsabiedrība BBC. Tiek uzskatīts, ka sazvērniekiem neizdevās iegūt šo ķimikāliju.

Policija Londonā atteicās komentēt šo ziņu, jo "neesot gatava to apspriest".

BBC ziņoja, ka potenciāls uzbrukuma mērķis varēja būt rajoni ar lielu cilvēku koncentrāciju. Sazvērnieki simpatizējuši "Al Qaeda" mērķiem, un iecerētais uzbrukuma mērķis bija britu civiliedzīvotāji.

Osmija tetroksīds tiek izmantots galvenokārt zinātniskiem pētījumiem laboratorijās. Ja šīs vielas tvaiki tiek ieelpoti, tie var izraisīt aklumu vai nāvi nosmokot.

Telekanāls "Sky News" ziņoja, ka informētas personas izlūkdienestos apstiprinājušas, ka ir novērsts plānots ķīmisks uzbrukums Lielbritānijā. Drošības dienestu uzmanību pievērsusi osmija tetroksīda pieminēšana sarunā, kuru pārtvēra elektroniskās noklausīšanās centrs Čeltnemā Anglijas dienvidrietumos.

BBC un "Sky" neziņoja, kad izjaukts plānotais uzbrukums.

Lielbritānija, kas ir galvenā ASV sabiedrotā Irākā un karā pret terorismu, ir trauksmes gatavībā iespējamam uzbrukumam savā teritorijā, sevišķi pēc 11.marta sprādzieniem Madridē.

Britu varas iestādes uzskata, ka pagājušajā nedēļā apcietināti terorismā aizdomās turētie plānojuši izgatavot ķīmisku bumbu, izmantojot osmija tetroksīdu, ziņoja ASV telekanāls ABC.

Operācijās Londonā un tās apkaimē apcietināja deviņus cilvēkus, kas plānojuši izgatavot un uzspridzināt jaudīgu spridzekli, un konfiscēja pustonnu amonija nitrāta - minerālmēslojuma, kas var tikt izmantots spridzekļu izgatavošanai. Britu policija, informējot par šiem reidiem, nepieminēja osmija tetroksīdu. Ar;i britu plašsaziņas līdzekļi otrdien nesaistīja šos arestus ar plānoto sazvērestību, kurā tiktu izmantots osmija tetroksīds.

ASV amatpersonas uzskata, ka ķīmiska uzbrukuma iespējamība ir daudz lielāka nekā bioloģiska vai radioloģiska uzbrukuma iespējamība. ASV vēl nav izlēmušas, kā ierobežot pieeju toksiskām rūpniecības ķimikālijām.

Čehija ir paziņojusi, ka tā veido NATO atbalstītu nometni, kurā ārvalstu karavīri tiktu apmācīti cīņai pret ķīmiskiem uzbrukumiem. Viškovas nometnē, kas tiek uzskatīta par pirmo šāda veida nometni pasaulē, jau šogad sāks apmācīt apmēram 400 ārvalstu militārpersonas, tai skaitā no Austrijas, Igaunijas un Grieķijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!