Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs ceturtdien solīja piešķirt jaunus līdzekļus noziedznieku DNS bankas palielināšanai, lai tajā tiktu iekļauti dati par vairāk nekā trim miljoniem noziedznieku.
Blērs paziņoja, ka šim nolūkam tiks piešķirti 109 miljoni mārciņu (97 miljoni latu) kriminālprocesuālās sistēmas modernizācijas ietvaros.

Premjers, kura popularitātes reitingu mazina sabiedrības viedoklis par nepietiekamu cīņu pret noziedzību, sacīja, ka šis pasākums palīdzēs policijai notvert vairāk noziedznieku.

Britu policija arī agrāk drīkstēja izdarīt aizdomās turēto personu DNS paraugu analīzes, bet šīs procedūras dārdzības dēļ tā tika veikta tikai visnopietnāko noziegumu gadījumos.

Jaunais finansējums ļaus policijai izdarīt DNS testus daudz biežāk un gandrīz visu noziegumu gadījumos, tā iekļaujot esošajā DNS datu bankā praktiski visus krimināli aktīvos iedzīvotājus. Šobrīd tajā ir tikai 940 tūkstoši DNS paraugu.

Blērs paziņoja, ka tiek plānots līdz 2004.gadam palielināt policijas rīcībā esošo DNS paraugu skaitu līdz vairāk nekā trim miljoniem. Tie ļaus identificēt noziedzniekus pēc asinīm vai matiem nozieguma vietā.

Jaunais finansējums ir izraisījis satraukumu pilsonisko tiesību aizstāvības organizācijās. Tās apgalvo, ka policija nelikumīgi uzglabā 50 tūkstošus DNS paraugu, pārkāpjot noteikumus, kas liek policijai tos iznīcināt apsūdzības neizvirzīšanas vai aizdomās turētā attaisnošanas gadījumā.

Šīs organizācijas arī uzskata, ka DNS parauga pieprasīšana gadījumā, ja tas nav nepieciešams izmeklēšanai, ir cilvēktiesību pārkāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!