Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Parīzē 13. novembrī notikušajiem teroraktiem Lielbritānija palielinās savu pretterorisma finansējumu par 30%, svētdien paziņoja finanšu ministrs Džordžs Osborns.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Lielbritānija spēs tikt galā ar liela mēroga teroristu uzbrukumu.

Osborns trešdien nāks klajā ar tā saukto rudens paziņojumu par budžeta korekcijām un izdevumu pārskatu, un šajā budžetā ir gaidāmi ievērojama tēriņu apcirpšana ar mērķi samazināt budžeta deficītu.

"Tieši tāpēc, ka mēs pieņemam grūtus lēmumus citās mūsu budžeta daļās, mēs varam piešķirt vairāk aprīkojuma mūsu armijai, mēs varam palielināt mūsu pretterorisma budžetu par 30%, un mēs varam arī rīkoties, lai novērstu ieroču ieplūšanu šajā valstī un tiktu galā ar bruņotiem bandītiem ielās," ministrs pavēstīja raidsabiedrības BBC televīzijai.

"Mēs nodrošināsim, lai Lielbritānija būtu pienācīgi aizsargāta pret terorisma draudiem," sacīja finanšu ministrs.

Pretterorisma izdevumi nākamajos piecos gados sasniegs 15,1 miljardu britu mārciņu (21,5 miljardus eiro), kas ir par 30% vairāk nekā pēdējos piecos gados.

"Pretterorisma budžeta palielināšana par 30% ietver naudas piešķiršanu policijai, kā arī mūsu drošības aģentūrām, lai nodrošinātu, ka mēs spējam tikt galā ar bruņotiem laupīšanas uzbrukumiem, un nodrošinātu, ka mēs varam apturēt šaujamieroču ieplūšanu valstī," sacīja Osborns.

"Protams, draudi ir visur, bet esmu absolūti pārliecināts, ka mums būs resursi, lai tiktu galā ar tiem," teica ministrs.

Finanšu ministrija norādīja, ka daļa līdzekļu tiks piešķirta Iekšlietu ministrijai, lai uzlabotu valsts iekšējās drošības pasākumus.

Tiks ieviestas modernizētas robežapsardzes informācijas sistēmas, lai palīdzētu novērst teroristu un ieroču iekļūšanu Lielbritānijā, un papildu resursi tiks veltīti izlūkošanas datu iegūšanai no konfiscētiem tālruņiem un datoriem, paziņoja Finanšu ministrija. Tiks veicināti arī centieni radikalizācijas novēršanai.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons jau ir paziņojis, ka specvienības saņems papildus divus miljardus mārciņu savu ieroču, automašīnu un aprīkojuma uzlabošanai, kā arī tiks pieņemti darbā vēl 1900 izlūkdienestu darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!