Vairāk nekā 150 kuģu no 36 valstīm otrdien sapulcēsies uz vēsturē lielāko flotes parādi, kas veltīta Trafalgaras kaujas 200.gadadienai.
Kā pavēstīja Lielbritānijas kara flotes preses dienests, svinības notiks Lielbritānijas ostā Portsmutā un parādi pieņems karaliene Elizabete II, kura ir britu flotes augstākais virspavēlnieks, un viņas vīrs Edinburgas hercogs.

Portsmutā atrodas vēsturei saglabātais admirāļa Nelsona kuģis HMS "Victory", kurš komandēja Anglijas floti un gāja bojā Trafalgaras kaujā 1805.gada 21.oktobrī.

Uz svinībām Portsmutā uzaicināti arī aptuveni 200 Trafalgaras kaujas dalībnieku pēcteči.

Svinību ietvaros paredzēta dažādu pasaules valstu karakuģu parāde, militārās aviācijas lidojumi, kā arī salūts. Vakarā pie Portsmutas krastiem notiks teatralizēta jūras kauja.

Trafalgaras kauja bija lielākā jūras kauja Napoleona karu laikā starp Anglijas floti un apvienoto Francijas un Spānijas floti. Tā notika 1805.gada 21.oktobrī pie Trafalgaras raga netālu no Spānijas pilsētas Kadisas. Toreiz admirāļa Nelsona vadītā Anglijas flote sagrāva apvienoto Francijas un Spānijas floti, kas nodrošināja Anglijas kundzību jūrās gandrīz 100 gadus.

Visas 2005.gada otrās puses laikā Lielbritānijā notiks svinīgi pasākumi par godu slavenās kaujas 200.gadadienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!