Lielbritānijā autovadītājiem, kuri pie stūres pieķerti, runājot vai sūtot īsziņas pa mobilo telefonu, varēs piespriest cietumsodu, liecina ceturtdien publiskotais plāns par izmaiņām likumdošanā.
Nopietnākajos gadījumos vadītājus varēs apsūdzēt par bīstamu braukšanu, kas sodāms ar ieslodzījumu līdz diviem gadiem un soda naudu neierobežotā apmērā.

Pašlaik šāds pārkāpums tiek klasificēts kā pavirša braukšana, un par to automātiski tiek noteikta 60 mārciņu (59 latu) liela soda nauda un trīs soda punkti.

Prokuratūras vadītājs Kens Makdonalds teica, ka ieviestos grozījumus veicinājušas augošās sabiedrības bažas par autovadītājiem, kas izmanto rokā turamus telefonus.

"Tas nozīmē, ka apsūdzība par bīstamu braukšanu par šādu pārkāpumu būs pati vieglākā, ja ir skaidri pierādījumi, ka briesmas izraisījusi tā lietošana," viņš norādīja.

2003.gadā tika aizliegts pie stūres izmantot rokā turamos mobilos telefonus, bet to katru dienu neievēro tūkstošiem vadītāju.

Aizliegums neattiecas uz brīvroku telefoniem, bet vadītāji, kuri tos izmanto, var tikt apsūdzēti, ja policija uzskata, ka viņi nekontrolē savu mašīnu.

Iespējamība, ka autovadītāji iekļūs avārijā, ir četras reizes lielāka, ja viņi pie stūres tur rokā mobilo telefonu vai sūta īsziņu, informē Transporta departaments.

Imigrācijas ministrs Laiemam Bērnam pagājušomēnes tika noteikts 100 mārciņu (98 latu) naudassods pēc tam, kad viņš atzina, ka pie stūres runājis pa mobilo telefonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!