Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija piekrīt ASV novērtējumam, ka Sīrijas režīms pret nemiernieku spēkiem izmantojis ķīmiskos ieročus, piektdien paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

Viņš pauda pārliecību, ka šajā situācijā nepieciešama spēcīga, apņēmīga un saskaņota starptautiska reakcija un norādīja, ka ASV, Francija un citas valstis steidzami apspriedīs šādu atbildi, tostarp par to tiks diskutēts nākamajā nedēļā Ziemeļīrijā gaidāmā "Lielā astoņnieka" jeb G8 valstu samita laikā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons ir iekļāvis samita dienaskārtībā jautājumu par politiska risinājuma rašanu Sīrijas konfliktam.

Samitu, kas notiks pirmdien un otrdien, apmeklēs arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kas ir viens no lielākajiem Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sabiedrotajiem.

Kā LETA jau ziņoja, ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieka vietnieks nacionālās drošības jautājumos Bens Rodss ceturtdien paziņoja, ka Sīrijas režīms pret nemiernieku spēkiem izmantojis ķīmiskos ieročus, un šajos uzbrukumos nogalināti līdz pat pusotram simtam cilvēku.

Heigs paziņoja, ka Lielbritānija atzinīgi vērtē ASV lēmumu dalīties šajā izlūkdienestu iegūtajā informācijā ar starptautisko kopienu un norādīja, ka arī Lielbritānijas rīcībā ir pierādījumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Londona ir iepazīstinājusi ar šiem pierādījumiem ANO izmeklētājus un "sadarbojas ar sabiedrotajiem, lai iegūtu vairāk un labāku informāciju par situāciju uz vietas", norādīja Heigs.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus ceturtdien atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!