Lielbritānijas valdība otrdien prezentēja plānu, kas mazumtirgotājiem aizliegtu atklāti tirgot cigaretes, tādējādi valstī cenšoties mazināt smēķētāju skaitu.
Veselības ministrs Alans Džonsons ierisināja veikalos aizliegt tabakas izstrādājumu plauktus, kā arī ieviest cigarešu tirgošanas automātus, kuri nodrošinātu piekļuvi tikai 18 gadus sasniegušiem iedzīvotājiem.


Savukārt nelielo mazumtirdzniecības veikalu īpašnieki iebilst pret šādu ierosinājumu, apgalvojot, ka tas ievērojami negatīvi ietekmēs viņu biznesu.


Taču Džonsons norādīja, ka aizliegumi sākotnēji tiks ieviesti lielveikalos.


"Jebkura normāla, racionāla un saprātīga valdība koncentrētos uz risku novēršanu, kas apdraud iedzīvotāju veselību. Citas valstis ir paziņojušas, ka, aizliedzot tirdzniecības plauktus, ir samazināts smēķējošo jauniešu skaits," sacīja ministrs, piebilstot, ka, aizliedzot pārdošanas plauktus, tiktu ievērojami samazināts to cilvēku skaits, kuri veic pirkumus, impulsu vadīti.


Savukārt Tabakas ražotāju asociācijas (TMA) vadītājs Kriss Ogdens neatbalsta Veselības ministrijas ierosinājumus, uzskatot, ka recesijas laikā šādi aizliegumi negatīvi ietekmētu mazos uzņēmumus.


"Šie ierosinājumi vairāk skars mazumtirgotājus, nevis ražotājus," sacīja Ogdens.


Lielbritānija jau 2003.gadā ieviesa brīdinošus uzrakstus uz cigarešu paciņām, bet pagājušajā gadā minimālo vecumu, kad drīkst iegādāties cigaretes, paaugstināja no 16 līdz 18 gadiem.


Lielbritānijā ir arī aizliegta smēķēšana sabiedriskās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!