Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas nacionālais arhīva sestdien interneta vidē publicējis ap 41 miljonu britu valstspiederīgo testamentus, vēsta AFP.

Tiek norādīts, ka šis projekts, kas aptver pusotru gadsimtu lielu periodu, sniegs vērtīgu ieskatu ne tikai vēsturniekiem, bet ikvienam, kas interesējas par sociālo vēsturi vai slavenībām, palīdzot izveidot savu ciltskoku.

Arhīva apmeklētāji var iepazīties ar tādu slavenību testamentiem kā princeses Diānas, rakstnieku Čārlza Dikensa un Džordža Orvela, "Vinnija Pūka" radītāja Alana Milna, kriptogrāfa Alana Tjuringa un citu pazīstamu personu testamentus.

Cita starpā atklājies, ka Vinstons Čerčils atstājis 304 044 sterliņu mārciņu (mūsdienu ekvivalentā 5,1 miljons mārciņu) savai ģimenei, bet Alans Milns daļu no savu grāmatu nākotnes ienākumiem ziedojis savam mīļākajam klubam Londonā, kā arī Vestminsteras skolai, kur viņš 1956. gadā nomiris.

Savukārt Dikenss, kurš nomiris 1870. gadā, ļoti sīki aprakstījis savas bēru ceremonijas kārtību. "Uzstāju, lai manas bēres nebūtu dārgas, lai tās būtu pieticīgais un tikai personīga rakstura," rakstījis "Olivera Tvista" autors, piebilstot, ka cilvēki ar šallēm, cepurēm ar sēru lentēm un citiem "šāda veida nepieņemamajiem absurdiem" netiek pielaisti ceremonijai.

Ikviens interesents ar nelielu dokumentu versiju var iepazīties bez maksas, savukārt par digitālu kopiju nāksies šķirties no desmit sterliņu mārciņām (nepilni 13 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!