Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānija sākusi sarunas ar talibiem par drošu tās Afganistānā palikušo pilsoņu un sabiedroto izkļūšanu no valsts.

Lielbritānijas valdība apstiprināja, ka nosūtījusi augsta ranga amatpersonu, lai tiktos ar talibu pārstāvjiem Dohā.

Viņam ar talibu pārstāvi paredzēts apspriesties par britu pilsoņu un ar Lielbritāniju strādājušo afgāņu drošu izkļūšanu no valsts.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs otrdien paziņoja, ka Afganistānā palikuši daži simti Lielbritānijas pilsoņu.

Ministrs sacīja, ka konkrētu skaitu nespēj nosaukt.

Lielbritānija pabeidza cilvēku evakuēšanu no Kabulas lidostas sestdien, bet ASV pēdējos karavīrus izveda pirmdien īsi pirms pusnakts.

Rābs sacīja, ka kopš aprīļa Lielbritānija no Afganistānas evakuējusi vairāk nekā 5000 Lielbritānijas pilsoņu, bet tur palikuši vēl daži simti.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons uzslavēja Lielbritānijas evakuēšanas operācijas, kurās pēdējās divās nedēļās no Afganistānas izvesti kopumā vairāk nekā 15 000 cilvēku, tostarp afgāņi, kam draud represijas no talibu režīma.

Taču Džonsona valdība tikusi arī kritizēta par savu rīcību krīzes apstākļos.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kritiķi uzskata, ka talibu atgriešanās pie varas un Rietumu spēku straujā atkāpšanās atkal padarīs Afganistānu par patvērumu teroristiem. Pieaug bažas, ka Afganistānā var nostiprināties teroristu grupējuma "Daesh" vietējais atzars, kas uzņēmās atbildību par pagājušajā nedēļā notikušo pašnāvnieku uzbrukumu Kabulas lidostai, kurā dzīvību zaudēja desmitiem afgāņu un 13 ASV karavīri.

Kāda augsta ranga britu militārpersona šodien izteicās, ka Lielbritānijas armija turpinās vērsties pret "Daesh" Afganistānā, lai gan Rietumu spēki ir atstājuši šo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!