Lielbritānijā svētdien stājās spēkā jauni nodarbinātības likumi, kas ļauj sievietēm pieprasīt darba devējiem atklāt, cik liels ir atalgojums viņu vīriešu kolēģiem par līdzvērtīgu darbu. Līdzīgu pieprasījumu par savu sieviešu dzimuma kolēģu atalgojumu var iesniegt arī vīrieši.
"Šādai informācijai vajadzētu palīdzēt noskaidrot faktus jau pašā sākumā un atvieglot strīdu risināšanu darba vietās," teikts Lielbritānijas valdības Sieviešu un vienlīdzības nodaļas interneta lapā.

Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra vadošā Leiboristu partija ir solījusi likvidēt šķēršļus, lai britu strādājošajiem nodrošinātu vienlīdzīgu atalgojumu. Saskaņā ar 1970.gadā apstiprināto Vienlīdzīga atalgojuma likumu vīriešiem un sievietēm ir jāmaksā vienāda alga, ja viņu darba pienākumi ir vienādi.

Tomēr reāli sievietes saņem tikai aptuveni 80 procentus no atalgojuma, kāds tiek maksāts viņu vīriešu kolēģiem par tādu pašu darbu, liecina Tirdzniecības un industrijas departamenta (DTI) dati. Tikai astoņi procenti nodarbināto sieviešu ieņem kompānijās vadošus amatus, salīdzinot ar 18 procentiem vīriešu.

Mazāk nekā viena no piecām kompānijām pēdējo piecu gadu laikā ir mazinājušas atšķirību starp algām, kuras tās izmaksā vīriešiem un sievietēm, liecina Personāla un attīstības institūta februārī veiktā aptauja.

Svētdien spēkā stājušies noteikumi ir paredzēti, lai palīdzētu vecākiem "līdzsvarot darbu un ģimenes dzīvi", norādīja DTI. Jaunais likums arī pagarina maternitātes atvaļinājumu un apmaksu, kā arī ievieš tiesības apmaksātam adopcijas un paternitātes atvaļinājumam.

Līdz sešu gadu vecu bērnu vai par 18 gadiem jaunāku bērnu invalīdu vecākiem ir tiesības lūgt elastīgu darba laiku, savukārt viņu darba devējiem ir pienākums šīs prasības izskatīt nopietni.

"Šīs tiesības kopā ar pašreizējām tiesībām vecāku atvaļinājumam un laikam apgādājamo aprūpei nodrošinās vecākiem vairāk iespējas nekā jebkad agrāk, lai līdzsvarotu darbu un ģimenes dzīvi, tajā pašā laikā savienojot un nesot labumu biznesa efektivitātei," norāda DTI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!