Lielbritānijā kopš Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās ieradušies strādāt 345 410 austrumeiropieši, otrdien paziņoja Lielbritānijas Iekšlietu ministrija.
Vislielāko daļu - 59% - oficiāli reģistrēto strādnieku veido poļi, kam seko lietuvieši ar 13% un slovāki ar 11%.

Ceturtajā vietā ierindojas viesstrādnieki no Latvijas, kuru skaits sasniedz 23 030 un kas veido 7% no kopējā viesstrādnieku skaita.

Savukārt no Igaunijas uz Lielbritāniju devušās 4680 personas, kas veido vienu procentu no kopējā viesstrādnieku skaita.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija informēja, ka uz 2005.gada beigām imigrantu plūsma sākusi mazināties, liecina ministrijas īpaši izveidotais nodarbināto reģistrs, kā mērķis ir novērot viesstrādnieku iespaidu uz Lielbritānijas ekonomiku.

Vispopulārākais viesstrādnieku galamērķis ir Austrumanglija, kur ir attīstīta lauksaimniecība, pārspējot Londonu kā populārāko austrumeiropiešu migrantu galamērķi. Austrumanglijā apmetušies 16% viesstrādnieku, bet Londonā - 15%.

2004.gada otrajā ceturksnī Londonā vēlējās strādāt 25% viesstrādnieku, bet 2005.gada beigās šī proporcija nokritās līdz 11%.

83% viesstrādnieku ir jauni un neprecējušies, vecumā no 18 līdz 34 gadiem. Tikai trīs procenti migrantu Lielbritānijā ieradušies ar bērniem vecumā līdz 17 gadiem.

Tikai Lielbritānija, Zviedrija un Īrija nav ieviesušas ierobežojumus strādniekiem no jaunajām ES dalībvalstīm.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas valsts ministrs Tonijs Maknaltijs norādīja, ka šie dati liecina par to, ka "migranti no jaunajām dalībvalstīm Lielbritānijā ierodas, lai strādātu, aizpildot svarīgas vakances, palīdzot nodrošināt sabiedriskos pakalpojumus visā valstī un nodrošinot labu ieguldījumu mūsu ekonomikā un sabiedrībām".

Tajā pašā laikā konservatīvo pārstāvis Deivids Deiviss paziņoja, ka valdībai nav nekādu datu par Lielbritānijā dzīvojošajiem nelegālajiem imigrantiem.

Viņš norādīja, ka 200 000 imigrantu ierašanās viena gada laikā 15 reizes pārsniedz valdības pārdrošākos aprēķinus un tas liecina, ka migranti no Austrumeiropas ierodas "pilnīgi nekontrolētā" veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!