Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānija piegādās Ukrainai tuva darbības rādiusa prettanku raķetes pašaizsardzībai, paziņojis Apvienotās Karalistes aizsardzības sekretārs Bens Voless.

Volless britu parlamenta deputātiem sacīja, ka neliela britu karavīru komanda tiks nosūtīta uz Ukrainu, lai nodrošinātu apmācību. Viņš piebilda, ka ir "leģitīms un patiess iemesls bažām", ka Krievijas karaspēks varētu tikt izmantots iebrukumam Ukrainā, raksta britu raidsabiedrība BBC. Aizsardzības sekretārs neminēja konkrētu ieroču modeli, kurus plānots piegādāt Ukrainai.

Spriedze aizvadīto mēnešu laikā pieaugusi Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanas pie Ukrainas robežām dēļ. Maskava pie Ukrainas robežām sakoncentrējusi aptuveni 100 000 karavīru. Krievija noliegusi, ka gatavojas veikt invāziju Ukrainā, savukārt ASV un citas Rietumu valstis ir brīdinājušas Maskavu par nopietnām sekām, ja tā agresīvi vērsīsies pret Ukrainu.

Kopš 2015. gada Ukrainā atrodas desmitiem britu karavīru, kuri tur ieradušies, lai palīdzētu apmācīt Ukrainas bruņotos spēkus. Apvienotā Karaliste arī apņēmusies palīdzēt atjaunot Ukrainas floti pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas.

Voless sacīja, ka Apvienotā Karaliste sniegs papildu palīdzību Ukrainai drošības jomā, ņemot vērā Krievijas "arvien draudīgāko uzvedību".

"Ukrainai ir visas tiesības aizstāvēt savas robežas, un šī jaunā palīdzības pakete vēl vairāk uzlabo tās spēju to darīt," britu aizsardzības sekretārs sacīja deputātiem. "Ļaujiet man izteikties skaidri: šis atbalsts ir paredzēts tuva darbības rādiusa un nepārprotami aizsardzības ieroču spējām; tie nav stratēģiski ieroči un nerada draudus Krievijai; tie ir izmantojami pašaizsardzībā," uzsvēra Voless.

Voless arī norādīja, ka esot sagatavota sankciju pakete gadījumam, ja Krievija veiks jebkādas "destabilizējošas darbības" Ukrainā. Aizsardzības sekretārs izteicās, ka jebkāda Krievijas invāzija tiktu uzskatīta par "okupāciju", kura novestu pie liela posta visām iesaistītajām pusēm. "Es joprojām ceru, ka diplomātija gūs virsroku. Tā ir [Krievijas] prezidenta [Vladimira] Putina izvēle - vai izvēlēties diplomātiju un dialogu, vai konfliktu un sekas," sacīja Voless.

Savukārt Kanāda uz Ukrainu nosūtījusi speciālās uzdevumu vienības pārstāvjus, raksta portāls "Global News". Avoti "Global News" norādīja, ka Kanādas īpašo operāciju spēku klātbūtne ir daļa no NATO sabiedroto mēģinājuma atturēt Krieviju no agresijas Ukrainā un apzināt veidus, kā palīdzēt Ukrainas valdībai.

Vienībai ir arī uzdots palīdzēt izstrādāt Kanādas diplomātiskā personāla evakuācijas plānus, ja notiek pilna mēroga invāzija Ukrainā, sacīja avoti.

Ne Kanādas valdība, ne Ziemeļamerikas valsts bruņotie spēki oficiāli neapstiprināja īpašo spēku klātbūtni Ukrainā, kad ar tiem sazinājās "Global News", sakot, ka īpašo spēku operatori ir iesaistīti Kanādas plašākā palīdzībā Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!