Lielbritānijas valdība iesniegusi tiesā prasību pret Īslandi, kuras banka ir iesaldējusi Lielbritānijas iedzīvotāju noguldījumus.

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns apsolījis darīt visu nepieciešamo, lai atgūtu Īslandes otrās lielākās bankas "Landsbanki" Lielbritānijas interneta bankas struktūrvienībā "Icesave" esošos britu noguldījumus.

Lielbritānijas iedzīvotāji pauda neapmierinātību pēc tam, kad "Landsbanki" paziņoja, ka tās klienti vairs nevar ne izņemt, ne noguldīt naudu.

"Mēs tiesā esam iesnieguši prasību pret Īslandes valdību, lai atgūtu iedzīvotāju naudu, kuri to noguldījuši Īslandes bankas Lielbritānijas struktūrvienībās. Mēs parādām, ka rūpējamies par cilvēkiem, kas uzkrāj savus ietaupījumus," sacīja Brauns.

Lielbritānijas mediji vēsta, ka "Icesave" aptuveni 300 000 cilvēku kopumā noguldījuši četrus miljardus sterliņu mārciņu (3,6 miljardus latu).

Lielbritānijas likumi paredz, ja "Icesave" tiktu pasludināta par maksātnespējīgu, tad katram Lielbritānijas iedzīvotājam būtu tiesības pieprasīt pat 50 000 sterliņu mārciņu (45 400 latu).

Taču šo izmaksu saņemšana ir sarežģīta, jo Īslandes likumdošana paredz, ka tai būtu jāizmaksā tikai 20 887 eiro (14 679 lati), bet pārējo atmaksātu Lielbritānijas valdība.

Lielbritānijas finanšu ministrs Alisters Dārlings intervijā BBC radio sacīja: "Ticiet vai ne, bet Īslandes valdība man pateica, ka viņi negrasās pildīt savus pienākumus."

Jau tika ziņots, ka Īslandes valdība otrdien paziņoja par "Landsbanki" nacionalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!