Foto: Arhīva foto

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless apstiprinājis, ka viņa valsts Ukrainai piegādā tālas darbības spārnotās raķetes "Storm Shadow", kuras, kā uzsver ministrs, palīdzēs aizsargāt Ukrainas teritoriju, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

"Šāda veida ieroči sniedz Ukrainai vislabāko iespēju aizstāvēties pret Krievijas nepārtraukto brutalitāti, īpaši pret apzinātiem uzbrukumiem Ukrainas civilajai infrastruktūrai, kas ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām," Vollesu citē medijs.

Ministrs uzsver, ka raķetes tiks izmantotas "Ukrainas suverēnajā teritorijā".

Volless atteicās sniegt plašāku informāciju par raķešu parametriem, bet uzsvēra: "Šis ierocis dos Ukrainai jaunas iespējas. Šīs sistēmas pat nav vienā līgā ar krievu "Kalibr"."

11. maijā amerikāņu raidsabiedrība CNN, atsaucoties uz avotiem, ziņoja, ka Lielbritānija pirms gaidāmā Ukrainas pretuzbrukuma piegādājusi Kijivai "Storm Shadow" raķetes.

Nekāda oficiāla apstiprinājuma tam nebija, bet atsevišķi mediji pirms tam ziņoja par Londonas nodomu iepirkt šīs raķetes Ukrainai.

"Storm Shadow" ir tālas darbības spārnotā raķete, ko izstrādājusi Lielbritānija kopā ar Franciju. Parasti tā tiek palaista no gaisa. Oficiāli izsmeļoši dati par raķetes spējām nav pieejami, bet tīmeklī atrodamā informācija liecina, ka raķetes darbības attālums atkarībā no ieroča modifikācijas ir vismaz 250 kilometri.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!