Foto: stock.xchng

Lielbritānija un Francija pirmdien apsver iespēju reaģēt uz Izraēlas plāniem paplašināt ebreju apmetnes Jordānas upes rietumkrasta palestīniešu teritorijās, vēsta aģentūra “Reuters”.

Vācija aicina Izraēlu atturēties no apmetņu paplašināšanas, bet Krievija norāda, ka ar dziļām bažām raugās uz izraēliešu māju celtniecību okupētajā Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē.

Izraēlas premjerministrs Benjamims Netanjahu paziņoja par plāniem būvēt 3000 ebreju mājokļu Rietumkrastā pēc tam, kad ANO Ģenerālā asambleja 29. novembrī nobalsoja par novērotājvalsts statusa piešķiršanu Palestīnai.

Aģentūras “Reuters” diplomātiskie avoti liecina, kas Londona un Parīze apsver iespēju atsaukt savus vēstniekus Telavivā, tomēr abas valstis ļauj noprast, ka vēl ir iespēja manevriem, lai izvairītos no dziļas krīzes attiecībās ar Izraēlu.

Francijas valdība ir izsaukusi Izraēlas vēstnieku Parīzē, lai izteiktu nepiekrišanu Telavivas apmetņu paplašināšanas plāniem. Izraēlas vēstnieku, lai izteiktu savas bažas par lēmumu, izsaukusi arī Lielbritānijas valdība, ziņo “Reuters”.

Lielbritānijas diplomāti norāda, ka visas darbības, ko Londona varētu veikt, ir atkarīgas no tā, kāds būs rezultāts sarunām ar Izraēlas valdību.

Telaviva paziņoja par plāniem būvēt 3000 māju Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē, reaģējot uz ANO Ģenerālās asamblejas lēmumu piešķirt Palestīnai novērotājvalsts statusu organizācijā, pret ko asi iebilda ASV un Izraēla.

Šādi apmetņu celšanas projekti zemēs, ko Palestīna uzskata par savas nākamās vats teritoriju un ko Izraēla okupēja 1967. gadā, regulāri bijuši starptautiski nosodīti.

Tomēr šoreiz māju celtniecības plāni paredzēti arī Jeruzelemes austrumu tā sauktajā “E-1” sektorā, kam iepriekš iebilda Izraēlas sabiedrotā ASV. Apmetņu celtniecība šajos neauglīgajos pakalnos var novest pie Rietumkrasta sadalīšanas divās daļās, ierobežojot palestīniešu piekļuvu Jeruzalemei un mazināt palestīniešu iespējas radīt vienotu valsti, skaidro “Reuters”.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns norādīja, ka lēmums par apmetņu celtniecību varētu būt “gandrīz nāvējošs trieciens” Izraēlas un Palestīnas konflikta atrisināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!