Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lielbritānija un vairākas citas Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija un Lietuva, pirmdien atzinušas opozīcijas līderi un Nacionālās asamblejas prezidentu Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu.

"Apvienotā Karaliste līdz ar Eiropas sabiedrotajiem tagad atzīst Huanu Gvaido par konstitucionālo pagaidu prezidentu, līdz varēs tikt sarīkotas uzticamas vēlēšanas. Cerēsim, ka tas mūs pavirzīs tuvāk humānās krīzes izbeigšanai," tviterī ierakstījis Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants.

Par Gvaido atzīšanu par pagaidu prezidentu pirmdien paziņojušas arī Austrija, Dānija, Francija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija, Vācija un Zviedrija. Vēl vairāku valstu paziņojumi ir gaidāmi tuvākajā laikā.

Septiņas ES valstis bija devušas Maduro laiku līdz svētdienai, lai paziņotu par jaunu vēlēšanu sarīkošanu Venecuēlā. Maduro šo prasību noraidīja.

Kā ziņots, 23. janvārī Gvaido pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, tā mēģinot gāzt prezidentu Nikolasu Maduro. Tūlīt pēc tam vairākas valstis - tostarp ASV, Kolumbija, Argentīna, Brazīlija, Čīle un Kanāda - atzina Gvaido par likumīgo Venecuēlas prezidentu.

Gvaido par likumīgu pagaidu prezidentu atzinusi arī Latvija.

"Latvija atzīst un atbalsta Gvaido, demokrātiski ievēlēto Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju, par likumīgo Venecuēlas pagaidu prezidentu," tviterī raksta ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ierakstā Rinkēvičs arī aicina uz brīvu, taisnīgu un demokrātisku prezidenta vēlēšanu sarīkošanu Venecuēlā.

Latvija sagaida, ka Venecuēlā bez kavēšanās tiks atjaunoti demokrātiskie procesi un tiks izsludinātas jaunas prezidenta vēlēšanas, teikts Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojumā.

Kā uzsver ĀM, Latvija ar bažām seko arvien saspringtākajai politiskajai situācijai Venecuēlā un līdz ar citām ES dalībvalstīm uzskata, ka Venecuēlā ir jāatjauno demokrātija, cilvēktiesību konsekventa ievērošana saskaņā ar starptautiskajiem standartiem, un ir jāpanāk miermīlīgs krīzes risinājums.

"Gan ES, gan Amerikas Valstu Organizācija jau iepriekš atzinušas, ka 2018.gada maijā notikušās prezidenta vēlēšanas neatbilda starptautiskajiem standartiem. Līdz ar to Nikolasa Maduro pretenzijas prezidenta amatam nav leģitīmas un neatbilst demokrātiskai valsts iekārtai. Maduro ir noraidījis ES vienoto aicinājumu izsludināt jaunas prezidenta vēlēšanas," paziņojumā uzsver ĀM.

Ministrijā arī norāda, ka Venecuēlas Nacionālā Asambleja un Gvaido ir vienīgā leģitīmi ievēlētā institūcija Venecuēlā, kam pēdējās nedēļas laikā notikušajās simtiem tūkstošu lielajās demonstrācijās atbalstu paudusi arī Venecuēlas sabiedrība.

"Latvija sagaida, ka ES izveidotajai Starptautiskajai kontaktgrupai, sadarbojoties ar Gvaido un Nacionālo Asambleju Venecuēlā, tiks rasts risinājums pašreizējai politiskajai un humanitārajai krīzei, un izveidoti nepieciešamie priekšnoteikumi jaunām demokrātiskām prezidenta vēlēšanām," norādījusi ĀM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!