Foto: EPA-AFI

Lielbritānijas valdība otrdien paziņojusi, ka 2006.gadā noslepkavotā bijušā Krievijas spiega un vēlākā disidenta Aleksandra Litviņenko lietā veiks publisko izmeklēšanu.

Ar šo paziņojumu Londona nākusi klajā brīdī, kad tā arvien uzstājīgāk pieprasa pastiprināt sankcijas pret Maskavu, kas izvērsusi agresiju pret Ukrainu.

Iekšlietu ministre Terēza Meja, uzrunājot parlamentu, pauda cerību, ka "šī izmeklēšana sniegs zināmu mierinājumu viņa atraitnei".

Bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) virsnieks un vēlākais Kremļa kritiķis tika noindēts Londonas viesnīcā ar tējai pievienotu radioaktīvo plutoniju-210.

Lielbritānijas policija jau iepriekš šajā lietā pieprasījusi aizturēt Krievijas pilsoņus Andreju Lugovoju un Dmitriju Kovtunu, taču Maskava atteikusies viņus izdot britiem.

Abi aizdomās turētie nolieguši jebkādu saistību ar Ļitviņenko slepkavību, kas izsauca krasu Lielbritānijas attiecību pasliktināšanos ar Krieviju.

Sagaidāms, ka lēmums par publisko izmeklēšanu izsauks kārtējo Krievijas prezidenta Vladimira Putina neapmierinātību un vēl vairāk saspīlēs Londonas un Maskavas attiecības, kas jau tā atkal ir saasinājušās pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas Austrumukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!