Lielbritānijā no nākamā gada varētu atļaut lietot marihuānu medicīniskos nolūkos pēc virknes veiksmīgu klīnisku izmēģinājumu, otrdien paziņoja zāļu kompānija "GW Pharmaceuticals Plc".
Kompānija publicējusi četru trešās fāzes izmēģinājumu sākotnējos rezultātus, kas liecina par marihuānas labvēlīgo ietekmi izkaisītās sklerozes simptomu mazināšanai. Trešā fāze ir pēdējā pārbaužu sērijā pirms zāļu ieviešanas.

"GW Pharmaceuticals Plc" produkts, kuru ir paredzēts smidzināt mutē, nevis smēķēt, izmēģinājumos ar aptuveni 350 pacientiem izrādījās daudz labāks par nekaitīgo līdzekli nervu bojājumu sāpju, spazmu un miega traucējumu samazināšanai.

GW, kas kādā slepenā vietā Anglijas laukos audzē aptuveni 40 000 marihuānas kaņepju stādu gadā, tagad plāno nākamā gada sākumā iegūt no Lielbritānijas Medicīnas kontroles aģentūras atļauju sava ārstniecības līdzekļa pārdošanai.

"GW medikamenta efekts ir pārspējis mūsu pašu prognozes. Ar regulatora atļauju mēs varētu mūsu pirmās zāles Lielbritānija tirgū piedāvāt nākamajā gadā," sacīja kompānijas izpilddirektors Džefrijs Gajs.

"Evolution Beeson Gregory" biotehnoloģiju analītiķe Džūlija Simondsa prognozēja, ka GW marihuānas izsmidzinātājs Eiropas un Kanādas tirgos, kur sākumā tiks lūgta atļauja izplatīt šo produktu, gadā varētu nest aptuveni 250 miljonu sterliņu mārciņu (234,5 miljoni latu) ienākumus.

Lielbritānijas valdība jau ir izteikusies, ka būtu gatava apstiprināt marihuānas medicīnisku lietošanu, preparātu ļaujot tirgot tikai ar ārstu izrakstītām receptēm. Lielbritānijas apstiprinājuma gadījumā sagaidāms, ka arī Eiropa un Kanāda tuvāko sešu līdz deviņu mēnešu laikā atļaus šī preparāta tirdzniecību, kaut arī iekļūšana ASV tirgū var ilgt vismaz divus gadus.

GW, kas pusgadā līdz 31.martam cieta zaudējumus 5,3 miljonu sterliņu mārciņu apmērā, uzsākusi sarunas ar vairākām farmaceitiskām kompānijām, kas ieinteresētas tās marihuānas medikamentu ražošanas licences iegūšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!