Lielbritānijā ceturtdien, 8.maijā, pulksten 22:00 (pēc Latvijas laika 00:00) noslēgušās parlamenta vēlēšanas, un sākotnējās aptaujas liecina, ka visvairāk mandātus parlamentā iegūs Konservatīvā partija, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēc "Exit poll" datiem, Konservatīvā partija ieguvusi 316 mandātus, Leiboristu partija – 239, Skotu nacionālā partija – 58, Liberāldemokrātu partija – 10, Velsas nacionālistu partija "Plaid Cymru" – 4, Apvienotās Karalistes Neatkarības partija – 2 un Zaļo partija – 2 mandātus.

Pārējās partijas varētu būt ieguvušas kopā 19 mandātus.


Jau vēstīts, ka visā Lielbritānijā jau no septiņiem rītā pēc vietējā laika bija atvērti aptuveni 50 000 vēlēšanu iecirkņu.

Vēlēšanām tika reģistrēti 50 miljoni balsstiesīgo pilsoņu. Kandidāti sacentušies par 650 vietām britu parlamentā – Vestminsterā. Tāpat notikusi cīņa par vairāk nekā 9000 deputātu vietām 279 pašvaldībās.

Jau iepriekš eksperti atzinuši, ka šīs ir visneprognozējamākās vēlēšanas, kādas Apvienotajā Karalistē pieredzētas pašreizējās paaudzes dzīves laikā, un ka to iznākums var novest ne tikai pie nepieciešamības mainīt vēlēšanu sistēmu, bet arī pie visas valsts pārveides, norāda aģentūra LETA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!