Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija ir pasludinājusi sev piederošo Asensjonas salu Atlantijas okeānā par jūras rezervātu, kas ir kļuvis par vienu no lielākajiem dabas aizsardzības liegumiem pasaulē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Rezervāta platība ir vairāk kā 234 tūkstoši kvadrātkilometru, kas ir gandrīz tikpat liela kā visa Lielbritānija. Asensjonas sala atrodas Dienvidu puslodē, netālu no ekvatora starp Āfriku un Dienvidameriku.

Salas ūdeņos dzīvo lielākie marlīni pasaulē, viena no lielākajām zaļo bruņurupuču kolonijām, tropisko jūras putnu un salas īpašo fregatputnu kolonija.

"Asensjona bijusi dabaszinātņu priekšgalā kopš 19. gadsimta, kad tur ieradās Čārlzs Darvins, tāpēc ir ļoti atbilstoši, ka tā tagad kļūs par lielāko zinātnisko jūras rezervātu Atlantijas okeānā," intervijā BBC izteicies "Blue Marine Foundation" priekšsēdētājs Čārlzs Klovers.

Pusē Asensjonas rezervāta teritorijas zveja būs pilnībā aizliegta, bet pārējā daļā to uzraudzīs un regulēs 300 000 mārciņas vērtas programmas ietvaros.

Lielbritānija jau iepriekš izsludinājusi par rezervātiem dabas parkus savās citās aizjūras teritorijās - Palau, Lieldienu un Pitkrēna salās Klusajā okeānā, kā arī Kermadeka salās pie Jaunzēlandes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!