Lielbritānijas aizsardzības ministrs Džefs Hūns izteicies, ka ir gatavs uzņemties vainu par ministrijas bruņojuma eksperta Deivida Kellija nāvi, kas cieši saistīta ar skandālu ap premjera Tonija Blēra valdības ziņojumu Irākas bruņojuma lietā, raksta avīze "Sunday Telegraph".
Pēc laikraksta rīcībā esošajām ziņām, Hūns privātās sarunās ar kolēģiem atzinis, ka viņa karjera ir beigusies līdz ar Kellija pašnāvību, kas saasināja sabiedrības uzmanību uz raidsabiedrības BBC jau agrāk izvirzīto jautājumu, vai premjera Tonija Blēra valdība apzināti maldinājusi parlamentu un sabiedrību par Irākas masveida iznīcināšanas ieroču draudiem, lai tādējādi panāktu lielāku atbalstu Irākas karam.

Oficiāls Aizsardzības ministrijas pārstāvis atteicies komentēt informāciju par Hūna gatavību uzņemties vainu.

Hūns ticis kritizēts, kopš BBC maijā apsūdzēja Blēra kanceleju, ka tā pārliecinājusi izlūkdienesta amatpersonas iekļaut savā Irākas ziņojumā sadaļu, kurā būtu pieminēta iespēja aktivizēt Irākas masveida iznīcināšanas bruņojumu 45 minūšu laikā. Aizsardzības ministrijas bruņojuma eksperts Kellijs šādu apgalvojumu vērtēja ļoti skeptiski.

Skandāls saasinājās vēl vairāk, kad jūlija vidū Kelliju, autoritatīvu ekspertu un bijušo ANO bruņojuma inspektoru, atrada ar pārgrieztām vēnām dažas dienas pēc tam, kad viņš tika pakļauts pazemojošai pratināšanai parlamenta komisijā.

Tiek pieņemts, ka tieši Hūns devis rīkojumu nosaukt Kelliju kā cilvēku, kas vainīgs valdības informācijas izpaušanā medijiem.

Kā jau ziņots, Kellija nāves apstākļus šobrīd izmeklē Lordu palātas locekļa lorda Hatona vadīta komisija, un arī Hūnam būs jāsniedz tai liecības - iespējams, jau tuvākās nedēļas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!