Lielbritānijas vadošie ārsti piektdien paziņoja, ka valdībai vajadzētu pacelt alkohola cenas un īstenot citus stingrus pasākumus, lai mazinātu pārmērīgas dzeršanas radīto kaitējumu.
Karaliskās ārstu koledžas prezidents Īans Gilmors un Sauthemptonas universitātes slimnīcas aknu speciālists Niks Šerons paziņoja, ka mēģinājumi mainīt cilvēku uzvedību ar izglītošanu un sabiedrības informēšanu nav iedarbojušies.

Viņi Lielbritānijas medicīnas žurnālā "British Medical Journal" (BMJ) raksta, ka tā vietā jāapsver cenu celšana, alkohola reklāmu aizliegšana un tā pieejamības ierobežošana.

"Uzskati, ka alkohola cenu paaugstināšana nesamazinās alkohola radīto kaitējumu, ir pretrunā pierādījumiem un fundamentālajiem mārketinga principiem - produkts, cena, reklamēšana un izvietošana," viņi raksta. "Cik vēl dzīvju Lielbritānijā sapostīs alkohols, pirms mūsu valdība izlems risināt problēmu ar efektīviem līdzekļiem?"

Pēc viņu teiktā, skaitļi parāda, ka alkohols ir smaga veselības un sociālā problēma.

Alkohols ir arī faktors vairāk nekā pusē vardarbīgo noziegumu un trešdaļā ģimeņu vardarbības, un vecāku dzeršana ietekmē no 780 000 līdz 1,3 miljoniem bērnu.

"Tas šķiet pietiekams iemesls, lai sabiedrība apspriestos, kādi saprātīgi un pamatoti līdzekļi varētu samazināt alkohola nodarīto kaitējumu," raksta ārsti.

Alkohola industriju pārstāvošā organizācija "Portman Group" pavēstīja, ka pārmērīgi alkoholu lietojošu pieaugušo skaits samazinās.

"Portman Group" izpilddirektors Deivids Polijs sacīja, ka labāka marķēšana palīdz cilvēkus izglītot par briesmām.

"Šī apņemšanās veikt atbildīgu uzņēmējdarbību un izglītot patērētājus palīdz veidot labāku, veselīgāku dzeršanas kultūru," viņš sacīja. "Tomēr pārāk daudz cilvēku joprojām dzer pārmērīgi. Tāpēc mūsu locekļi iegulda miljoniem mārciņu fondā "Drinkaware Trust", lai izglītotu cilvēkus par saprātīgu dzeršanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!