Foto: EPA/LETA
Lielbritānijas Augstākā tiesa līdz 25.decembrim pieņems lēmumu, vai izskatīt tīmekļa medija "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža apelācijas prasību pret izdošanu Zviedrijai, trešdien informēja tiesas pārstāvis.

Kā jau ziņots, pirmdien tiesa atzina, ka Asanžs var vērsties Augstākajā tiesā, lūdzot to izskatīt viņa apelācijas prasību pret izdošanu Zviedrijai.

Līdz 19.decembrim Asanžam ir jāsniedz sava prasība Augstākajā tiesā, lai gan nav garantiju, ka tā piekritīs izskatīt viņa lietu.

Ja tā atteiksies izskatīt šo lietu, Asanžs desmit dienu laikā tiks izdots Zviedrijai, kas vēlas viņu nopratināt saistībā ar apsūdzībām izvarošanā un seksuāla rakstura uzbrukumā, ko pret viņu cēlušas divas sievietes.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā pērn decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida.

Kopš pagājušā decembra Asanžs valkā elektronisko aproci, un viņam noteikts mājas arests.

Viņš atzinis, ka visvairāk baidās no izdošanas ASV, kur, pēc Asanža advokātu domām, viņu varētu ievietot bēdīgi slavenajā Gvantanamo bāzē saistībā ar atklātībai nodotajiem neskaitāmajiem Savienoto Valstu slepenajiem dokumentiem, tostarp ap ceturtdaļmiljonu diplomātisko telegrammu un tūkstošiem slepenu dokumentu par kariem Afganistānā un Irākā.

Asanžs tiek vērtēts pretrunīgi - ASV viceprezidents Džo Baidens viņu nosaucis par "augsto tehnoloģiju teroristu", savukārt Asanža atbalstītāji nominējuši viņu Nobela Miera prēmijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!