Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas priekšlikumi par tās turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES) un par nākotnes robežu starp Īriju un Ziemeļīriju ir "jāpārstrādā", trešdien paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Viņš atzinīgi novērtēja Londonas nostājas "pozitīvo evolūciju" atsevišķos jautājumos, īpaši attiecībā uz abu pušu sadarbību ārlietu un drošības sfērā pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Tomēr Tusks norādīja, ka "citos jautājumos, piemēram, Īrijas jautājumā vai attiecībā uz ekonomiskās sadarbības ietvaru Apvienotās Karalistes priekšlikumi ir jāpārstrādā un sarunas jāturpina".

Ar šo paziņojumu Eiropadomes prezidents nāca klajā pirms ES dalībvalstu līderu neformālā samita Zalcburgā, kurā Lielbritānijas aiziešana no bloka būs viens no svarīgākajiem jautājumiem.

Tikai dažas stundas agrāk Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja aicināja Briseli izrādīt lielāku elastību "Breksita" sarunās.

Abas puses cerēja, ka "Breksita" vienošanos izdosies panākt oktobrī gaidāmajā kārtējā ES samitā, lai tādējādi atstātu pietiekamu laiku tās ratifikācijai līdz 2019. gada martam, kad Lielbritānijai ir jāaiziet no bloka.

Tomēr Tusks atkārtoti izteica priekšlikumu "Breksita" jautājumā sasaukt īpašu samitu novembra vidū.

"Šodien, iespējams, ir lielākas cerības, taču noteikti arvien mazāk un mazāk laika," atzina Eiropadomes prezidents.

Viņš uzsvēra, ka "Breksita" sarunas ieiet "izšķirošajā fāzē" un ka joprojām iespējami dažādi notikumi attīstības scenāriji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!