Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijai un tās starptautiskajiem partneriem ir nepieciešamā "stratēģija un apņēmība", lai uzvarētu Afganistānas karā, pirmdien paziņoja Lielbritānijas armijas jaunais komandieris ģenerālis Deivids Ričards.

Vēstulē laikrakstam "Telegraph" viņš uzsver, ka militārā uzvara tiks panākta tad, kad afgāņi bez starptautisko spēku palīdzības varēs cīnīties pret "Taliban" kaujiniekiem.

Ģenerālis arī norāda, ka laikā, kad pieaug Afganistānā kritušo karavīru skaits, Lielbritānijai būtu prasmīgāk jāpārliecina sabiedrība par nepieciešamību turpināt misiju nemieru plosītajā valstī.

"Mēs būsim sasnieguši militāru panākumu tad, kad afgāņi varēs turpināt cīņu bez mūsu palīdzības," viņš raksta.

"Lai gan līdz tam paies vairāki gadi, operācijā iespējams uzvarēt, un mums, mūsu afgāņu un starptautiskajiem partneriem ir [nepieciešamā] stratēģija un apņemšanās, lai to realizētu," pārliecināts ģenerālis Deivids Ričards.

Viņa izteikums, ka Lielbritānijai vēl "trīsdesmit līdz četrdesmit gadus būs jāturpina darbs Afganistānā, augustā izraisīja sabiedrības protestus. Savukārt pirmdien publicētajā vēstulē viņš izmanto vispārīgu laika apzīmējumu dažus gadus".

"Pat tad, kad tiks sasniegta pieņemama drošības situācija, Afganistānai - vienai no nabadzīgākajām un mazāk attīstītākajām valstīm pasaulē - starptautiskā palīdzība būs nepieciešama vēl krietnu laiku," raksta Ričards.

Jau vēstīts, ka sabiedrības atbalsts valsts dalībai Afganistānā aizvien samazinās. Oktobra sākumā Lielbritānijā veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 56% britu iebilst pret valsts militārā kontingenta atrašanos Afganistānā, savukārt 37% to atbalsta. Sava viedokļa nav sešiem procentiem, bet viens procents respondentu atteicās atbildēt.

Astoņus gadus ilgajā karā gājuši bojā vairāk nekā 220 britu karavīru. Savukārt pēdējo četru mēnešu laikā Afganistānā vēl vairāk pastiprinājušies uzbrukumi starptautiskajiem spēkiem.

Vēstulē Ričards arīdzan brīdina, ka kara stratēģiju nedrīkst ietekmēt sabiedrības noskaņojums, jo iespējamais risks ir pārāk augsts. Neveiksmīgu operāciju iznākums veicinātu nestabilitāti reģionā, pastiprinātu uzbrukumus rietumvalstīm un "it sevišķi palielinātos drošības risks kodolvalstī Pakistānā".

Afganistānā izvietoto 100 000 ASV un NATO spēku komandieris ģenerālis Stenlijs Makristels vēlas palielināt Afganistānā izvietoto karavīru skaitu par 40 000, kā arī mainīt darbības stratēģiju, lielāku uzmanību pievēršot nemiernieku apkarošanai pilsētās. ASV prezidents Baraks Obama šobrīd izskata viņa lūgumu.

Savukārt Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns pagājušajā nedēļā paziņoja par papildu 500 karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu, vienlaikus izvirzot vairākus nosacījumus, tostarp par afgāņu karavīru apmācīšanu un sadarbību ar britu spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!