Lielbritānijā otro reizi vēsturē sieviete tiek iecelta par valsts iekšējās izlūkošanas dienesta MI5 vadītāju, paziņojusi valdība.
53 gadus vecā pretterorisma eksperte Elīza Meningema Balere, kas pašlaik ir MI5 ģenerāldirektora vietniece, stāsies MI5 līdzšinējā vadītāja Stīvena Lendera vietā oktobrī.

Meningema Balere ir otrā sieviete, kas tiek iecelta britu iekšējā izlūkošanas dienesta ģenerāldirektora amatā, pēc Stellas Rimingtones, kura šogad sadusmoja drošības institūciju, publicējot savas atmiņas.

28 gadus strādājot MI5, Meningema Balere ir bijusi vecākā sakaru virsniece ASV Centrālajā izlūkošanas pārvaldē (CIP) Persijas līča kara laikā 1991.gadā bija un britu izlūkošanas pārstāvju augsta līmeņa grupas sastāvā, kas devās uz Vašingtonu dienu pēc 11.septembra terora aktiem.

MI5 viņa sāka darboties 1974.gadā pēc trīs gadiem pedagoģiskajā darbā. Savā izlūkošanas karjeras sākumā viņa darbojās pret PSRS spiegiem Lielbritānijā.

Vēlāk Meningema Balere pievērsās iekšējā un starptautiskā terorisma apkarošanai. 1992.gadā viņa sāka vadīt jaunizveidoto nodaļu, kuras kompetencē bija īru separātistu terorisms Lielbritānijā. Pēc gada viņa kļuva par visa MI5 izlūkošanas un tehnisko operāciju atbildīgo direktori, bet 1997.gadā tika iecelta par ģenerāldirektora vietnieci.

Rimingtone kļuva par pirmo MI5 vadītāju sievieti 1991.gadā.

MI5 ģenerāldirektora alga ir 150 000 mārciņu (137 250 latu) gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!