Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Opozīcijā esošo Lielbritānijas leiboristu līderis Džeremijs Korbins svētdien paziņojis, ka viņa partija parlamentā balsos pret "Brexit" vienošanos, ko svētdien samitā Briselē apstiprināja Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi.

Pēc viņa teiktā, Lielbritānijai tas ir "slikts darījums", un leiboristu mērķis ir noraidīt premjerministres Terēzas Mejas panākto vienošanos, lai tad "sadarbībā ar citiem bloķētu "Brexit" vispār bez vienošanās"", kas tiek uzskatīts ļoti sliktu variantu Apvienotās Karalistes ekonomikai.

Tad Korbina partija cīnītos par "jutīgu vienošanos", kura paredzētu pastāvīgu muitas savienību, kopēju tirgu un garantijas attiecībā uz strādājošo tiesībām un citiem jautājumiem, izteicies leiboristu līderis.

Arī Ziemeļīrijas Demokrātiskās unionistu partijas (DUP) līdere Arlīna Fostere paziņojusi, ka viņas partija "nekādos apstākļos" neatbalstīs šo vienošanos, jo uzskata, ka tā nošķirs Ziemeļīriju no Apvienotās Karalistes.

Viņa gan nav piedraudējusi, ka unionisti, no kuriem atkarīgs Mejas parlamentārais vairākums, izbeigs atbalstīt premjerministres Konservatīvo partiju, bet aicinājusi turpināt sarunas, lai panāktu labāku risinājumu.

"Uzskatu, ka tagad mums jāizmanto laiks lietderīgi, lai meklētu trešo ceļu - citādu un labāku ceļu," viņa sacījusi raidsabiedrībai BBC.

Kā ziņots, 27 ES dalībvalstu līderi svētdien samitā Briselē apstiprināja vienošanos par noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija nākamā gada 29. martā izstāsies no bloka, kā arī politisko deklarāciju par turpmākajām ES un Apvienotās Karalistes attiecībām.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers licis saprast, ka Lielbritānijas likumdevējiem nav pamata cerēt uz jaunām sarunām.

Arī Meja norādījusi, ka svētdien Briselē apstiprinātā "Brexit" vienošanās ir "labākā un vienīgā iespējamā vienošanās", kas nav pārskatāma un maināma.

Viņa solījusi "no visas sirds un dvēseles" cīnīties, lai panāktu atbalstu šim dokumentam, pret kuru kritiski noskaņota ne vien opozīcija, bet arī viņas pašas vadīto toriju eiroskeptiskais spārns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!