Foto: LETA

Lielbritānijas munīcijas krājumi Ukrainas kara dēļ ir samazinājušies līdz "bīstami zemam līmenim", radot risku Lielbritānijas nacionālajai drošībai, un to atjaunošana pēc kara var ilgt vismaz 10 gadus, brīdināja britu likumdevēji.

Parlamenta apakšnama Kopienu palātas Aizsardzības komiteja paziņoja, ka Lielbritānija un citas NATO valstis ir pieļāvušas savu munīcijas rezervju "bīstamu" samazināšanos, lai palīdzētu apgādāt Ukrainu tās cīņā pret iebrucēju Krieviju.

Komiteja sacīja, ka veids, kā Rietumvalstu valdības sagādā bruņojumu, "nav piemērots mērķim", un aicināja Aizsardzības ministriju izstrādāt rīcības plānu, lai samazinātu munīcijas krājumu atjaunošanai vajadzīgo laiku.

"Ir skaidrs, ka Lielbritānija un tās NATO sabiedrotie ir pieļāvuši munīcijas krājumu samazināšanos līdz bīstami zemam līmenim," atzina Aizsardzības komiteja.

"Lai gan arī Krievija saskaras ar savu krājumu samazināšanos, citi pretinieki spēj saglabāt un potenciāli palielināt savējos. Šī nespēja papildināt Lielbritānijas krājumus tādējādi pakļauj riskam ne tikai mūsu spēju apgādāt Ukrainu, bet arī pretoties jebkādiem draudiem mūsu pašu drošībai."

Komitejas paustais brīdinājums atbilst aizsardzības ministra Bena Volesa paustajām bažām, ka bruņotie spēki Eiropas valstīs maksā cenu, "iztukšojot" savus munīcijas krājumus uz vairākiem gadiem.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs februārī mudināja alianses dalībvalstis steidzami kāpināt ražošanu, jo Ukrainas armija tērē munīciju ātrāk, nekā Rietumi spēj to piegādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!