Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas parlamenta komiteja otrdien uzaicinājusi uzņēmuma "Facebook" vadītāju Marku Zakerbergu personiski paskaidrot komitejai apgalvojumus, ka miljoniem "Facebook" lietotāju dati ievākti politiskām kampaņām.

Deimiens Kolinss, kurš vada britu parlamenta Kultūras, mediju un sporta komiteju, nosūtīja vēstuli Zakerbergam, aicinot izklāstīt savu versiju par "šo katastrofisko procesa kļūdu".

Komiteja izmeklē "viltus ziņu" izplatīšanos, un komitejas locekļi pagājušajā mēnesī apmeklēja Vašingtonu, kur tikās ar amatpersonām no "Facebook" un kompānijas "Twitter".

Pastāv aizdomas, ka britu uzņēmums "Cambridge Analytica" ievācis aptuveni 50 miljonu "Facebook" lietotāju datus, lai izmantotu tos ASV prezidenta Donalda Trampa vēlēšanu kampaņā 2016. gadā.

Pēc laikrakstu "Guardian" un "The New York Times" pēdējās pāris dienās publicētās informācijas komiteja vēstulē Zakerbergam lūdza viņu ierasties uz komitejas sēdi un sniegt mutisku liecību.

"Komiteja ir vairākkārt jautājusi "Facebook", kā uzņēmumi iegūst (..) datus no viņu vietnes, un, sevišķi, vai dati iegūti bez viņu piekrišanas," norādīts vēstulē, piebilstot, ka "Facebook" darbinieku sniegtās atbildes maldinājušas komiteju un tajās nav pievērsta pienācīga uzmanība šai problēmai.

Vēstulē pausta cerība, ka Zakerbergs piekritīs sniegt paskaidrojumus, un atbildes sniegšanai dots laiks līdz 26. martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!