Foto: EPA/LETA
Parlamenta apakšpalātas - Kopienu palātas deputāti pirmdien noraidījuši priekšlikumu – rīkot referendumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Par referendumu bija 111, bet pret 483 parlamentārieši. Starp tautas nobalsošanas ierosinātājiem vairums bija valdošās koalīcijas biedri no konservatīvo partijas, kas, pēc novērotāju domām, liecina par pieaugošo šķelšanos premjerministra Deivida Kamerona pārstāvētajā partijā.

Pirms balsojuma piecas stundas ilgas debates. Kamerons iestājās pret referendumu, norādot, ka patlaban, ievērojot eirozonas valstu parādu krīzi, šis nav labākais brīdis graut ES stabilitāti. "Kad deg jūsu kaimiņa māja, jūsu pirmajai vēlmei jābūt - palīdzēt to dzēst, pirmkārt jau tāpēc, lai uguns nepārsviestos arī uz jūsu māju," sacīja britu premjers.

Viņš piebildis, ka var diskutēt cik pamatotas ir dažas pilnvaras, ko valsts nodevusi Briselei, taču tas jādara, tad, kad būs novērsta ES finanšu krīze.

Jautājumu par izstāšanos no ES aktualizēja konservatoru deputāts Deivids Natells. Atbilstošu petīciju parakstīja aptuveni 100 000 Apvienotās Karalistes iedzīvotāju. Natells apgalvo, ka patlaban valstī dzīvo 40 miljoni vēlētāju, kuriem savulaik nebija iespēju paust viedokli par valsts pievienošanos ES. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka 66 % iedzīvotāju vēlētos izteikt viedokli par turpmāku dalību Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!