Foto: Reuters/Scanpix
Apvienotās Karalistes premjerministrs Deivids Kamerons apsolījis, ka patlaban nemieru pārņemto valsts galvaspilsētu Londonu patrulējošiem 6000 policistiem palīgā tiks nosūtīti vēl 10 000 likumsargi, otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Kamerons pārtrauca savu atvaļinājumu, lai piedalītos situācijas noregulējumā. Viņš vadīja īpašo situāciju komisiju COBRA, kurā ir valdības un iekšlietu struktūru pārstāvji.

Jauniešu grupu rīkoti grautiņi jau trešo dienu pēc kārtas notiek vairākos Londonas rajonos un naktī uz pirmdienu nekārtības izcēlušās arī Birmingemā, Liverpūlē, Mančesterā un Bristolē.


"Mēs darīsim visu nepieciešamo, lai atjaunotu kārtību Lielbritānijas ielās un padarītu tās drošas tiem, kas ievēro likumu," paziņoja Kamerons.

Britu premjers norādījis, ka palīgā kolēģiem galvaspilsētā dosies policisti no no kaimiņu reģioniem, tāpat vairāki tūkstoši likumsargu tiks atsaukti no atvaļinājumiem.

Viņš atzinis, ka pašreizējie nemieri ir "sliktākie vairāku desmitgažu laikā" un to dalībnieku rīcība ir "pretīga".

Grautiņu rīkotājus premjers apsūdzēja "savu un citu dzīves izpostīšanā" un apsolīja, ka viņi "izjutīs likuma spēku, bet pilngadīgie saņems sodu".

Ceturtdien 11. augustā paredzēta parlamenta ārkārtas sēdē, kurā deputāti spriedīs par pēdējo dienu notikumiem.

Kā ziņots, pirmdienas notikumi turpināja vardarbību , kas sākās divās pagājušajās naktīs. Tā izraisījās pēc tam, kad policija pagājušajā nedēļā nošāva kādu vīrieti Totenhemā Londonas ziemeļos.

Londonas mērs Boriss Džonsons pārtrauca atvaļinājumu, lai atgrieztos pilsētā, kurā vairāk nekā 200 cilvēku ir arestēti un ievainoti 35 policisti. Arī iekšlietu ministre Terēza Meja ātrāk atgriezās no atvaļinājuma, lai tiktos ar Metropoles policijas komisāra pienākumu pildītāju Timu Godvinu un citiem policijas priekšniekiem.

Vēlāk BBC paziņoja, ka arī Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons agri otrdienas rītā atgriezīsies no atvaļinājuma Itālijā un sasauks ārkārtas situāciju jeb "Cobra" sapulci. Vēlāk viņš tiksies ar iekšlietu ministri un Metropoles policijas šefu.

Raidsabiedrības avoti valdībā vēsta, ka Kamerons monitorēja situāciju "katru stundu", bet nolēma pārtraukt atvaļinājumu, jo pirmdienas vakarā tā "acīmredzami pasliktinājās".

Godvins televīzijas uzrunā sacīja, ka policija publicēs fotogrāfijas un novērošanas kameru ierakstus, lai identificētu nemieros iesaistītos. Komisārs arī aicināja vecākus pārliecināties, ka viņi zina, kur ir viņu pusaudžu vecuma bērni, kā arī nelaist bērnus ielās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!