Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas Augstākā tiesa otrdien sāka uzklausīt liecības lietā par to, vai Skotijas parlaments var pieņemt likumu par vēl viena Skotijas neatkarības referenduma rīkošanu.

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena vēlas rīkot jaunu neatkarības referendumu 2023. gada oktobrī, neraugoties uz Londonas konservatīvo valdības iebildumiem.

Augstākajai tiesai ir jāpieņem lēmums, vai Skotijas parlaments var rīkot referendumu bez Apvienotās Karalistes valdības piekrišanas.

Skotijas valdības augstākā tieslietu amatpersona Dorotija Beina otrdien izklāstīja savu pozīciju piecu tiesnešu kolēģijai.

Viņa sacīja, ka vairums Skotijas likumdevēju ievēlēti uz solījuma pamata, ka viņi sarīkos jaunu neatkarības referendumu.

"Skotijas vēlēšanu politikā jautājums par Skotijas neatkarību ir dzīvs un svarīgs, un Skotijas valdība vēlas Skotijas parlamentā iesniegt likumprojektu, lai sagatavotu pamatu referenduma rīkošanai," tiesā sacīja Beina.

Skotijas valdības ierosinātais referendums nav tāds, kura rezultāti nekavējoties stājas spēkā, un tas nozīmē, ka tam ir rekomendējošs raksturs un tam nav juridisku seku, viņa skaidroja.

Lietas izskatīšanai Augstākajā tiesā Londonā atvēlētas divas dienas.

Sagaidāms, ka Apvienotās Karalistes valdība atbildēs trešdien.

Kā sacīja tiesas prezidents, domājams, paies vairāki mēneši, līdz tiks pieņemts spriedums.

Skotijas valdība gribētu neatkarības referendumu sarīkot 2023. gada 19. oktobrī, tomēr vispirms vēlas gūt juridisku skaidrību, vai tā var to darīt.

Lielbritānijas valdība vēl bijušā premjerministra Borisa Džonsona vadībā norādījusi, ka negrasās dot šādas pilnvaras Edinburgas administrācijai.

2014. gadā notikušajā referendumā 55% skotu atbalstīja Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, tomēr Stērdžena vēlas sarīkot jaunu referendumu, ņemot vērā, ka vairums skotu 2016. gadā balsoja pret Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības.

Stērdžena arī norādījusi, ka Skotijas parlamentā vairākums atbalsta neatkarību, un tas nodrošina demokrātisku mandātu otrajam referendumam.

Stērdžena sacījusi, ka otrais neatkarības referendums, tā dēvētais "indyref2", būs konsultatīvs un notiks vienīgi ar Lielbritānijas Augstākās tiesas apstiprinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!