Foto: EPA/LETA

Lielbritānijas un Ekvadoras ārlietu ministriem ceturtdien neizdevās vienoties, kā atrisināt krīzi saistībā ar to, ka Ekvadoras vēstniecībā Lielbritānijā uzturas interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džuljens Asanžs.

"Mēs neredzam [iespēju] to nekavējoties atrisināt," reportieriem pēc tikšanās Ņujorkā ar Lielbritānijas ārlietu ministru Viljamu Heigu teica Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino. Abi ministri tikas ANO Ģenerālās asamblejas laikā.

Heigs teicis Patino, ka "Apvienotajai Karalistei ir pienākums izdot Asanžu Zviedrijai", teikts Lielbritānijas ārlietu ministra preses sekretāra paziņojumā.

"Diplomātiskā patvēruma koncepcija, kas ir vispāratzīta Latīņamerikā, nav paredzēta Apvienotās Karalistes likumos," piebilsts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Patinjo trešdien paziņoja, ka Ekvadora ir gatava atļaut Asanžam uzturēties šīs valsts vēstniecībā Lielbritānijā pat 10 gadu, ja tas būtu nepieciešams.

"Mēs esam pilnīgi gatavi tam. Mēs pieņemam, ka arī Asanžs ir tam gatavs, jo viņš pieņēma lēmumu lūgt patvērumu un zināja par sekām," Patinjo paziņoja ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā. "Mēs negrasāmies atkāpties no sava lēmuma," viņš piebilda.

41 gadu vecais Asanžs augusta beigās izteica viedokli, ka viņam Ekvadoras vēstniecībā Londonā būs jāpavada vēl seši līdz 12 mēneši, kā arī pauda cerību, ka Zviedrijas varas iestādes slēgs lietu pret viņu saistībā ar iespējamiem seksuāliem noziegumiem.

"Ceru, ka situācija tiks atrisināta diplomātiskā ceļā. Zviedrijas varas iestādes lietu varētu izbeigt. Domāju, ka tas ir visticamākais notikumu attīstības scenārijs. Iespējams, pēc pamatīgas izmeklēšanas lietu izbeigtu," paziņoja "WikiLeaks" dibinātājs. "Domāju, ka viss atrisināsies sešu līdz 12 mēnešu laikā," viņš piebilda.

Lielbritānija atsakās atļaut Asanža brīvu aizbraukšanu no valsts, jo tai esot pienākums izdot viņu Zviedrijai. Tā arī draud Asanžu aizturēt, ja viņš atstātu vēstniecību un mēģinātu nokļūt lidostā.

Ekvadora augustā piešķīra politisko patvērumu Asanžam, kas kopš 19.jūnija nav pametis šīs valsts vēstniecību Londonā. Viņš patvērumu lūdza Ekvadorai, kad Lielbritānija izlēma viņu izdot Zviedrijai, kur viņu vēlas iztaujāt saistībā ar apgalvojumiem par seksuāliem noziegumiem pret divām sievietēm.

Asanžs apgalvo, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņam draudētu mūža ieslodzījums vai nāvessods par slepenu dokumentu publiskošanu. Ekvadora paskaidroja, ka patvērumu Asanžam sniegusi tāpēc, ka uzskata par pamatotām viņa bažas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!