Foto: EPA/LETA

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino pirmdien Londonā tiksies ar savu Lielbritānijas kolēģi Viljamu Heigu, lai apspriestu jautājumu par tīmekļa medija "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu, kurš jau gandrīz gadu mitinās Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Svētdien Patino tikās ar Asanžu, kurš jau kopš 2012.gada jūnija ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai pretotos tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Ekvadora pērnajā 16.augustā piešķīra Asanžam diplomātisko patvērumu, tomēr Lielbritānijas varasiestādes atsakās garantēt viņam tiesības netraucēti izceļot no valsts.

Pēc tikšanās ar "WikiLeaks" dibinātāju Patino norādīja, ka Asanžs ir labā noskaņojumā, neskatoties uz visiem ierobežojumiem, ar kuriem viņam jāsadzīvo.

"Man bija iespēja aci pret aci pirmo reizi pateikt viņam, ka Ekvadoras valdība joprojām ir stingri apņēmusies aizsargāt viņa cilvēktiesības un (..) meklēt stingras garantijas, lai uz priekšu izvairītos no jebkādas izdošanas trešajai valstij," paziņoja ministrs.

Patino atklāja, ka tikšanās laikā viņi runājuši arī par "augošajiem draudiem cilvēku brīvībai komunicēt un izzināt patiesību, draudiem, kas nāk no konkrētām valstīm".

Asanžs abu tikšanos novērtēja kā izdevušos un norādīja, ka Patino iepazīstinājis viņu ar saviem un Ekvadoras valdības centieniem viņa situācijas risināšanā.

"Es esmu ļoti pateicīgs par atbalstu, ko man pēdējā gada laikā izrādījis Rikardo, [Ekvadoras] prezidents Rafaels Korrea un Ekvadoras tauta," uzsvēra Asanžs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!