Lielbritānija var piedzīvot jaunus uzbrukumus, kas sekotu ceturtdien notikušajiem sprādzieniem metro un pasažieru autobusā, kuros tika nogalināti vismaz 38 cilvēki, piektdien brīdināja Lielbritānijas valdība.
"Mums ir maksimāli jāņem vērā risks, ka var notikt cits uzbrukums, taču mūsu galvenās pūles ir veltītas vainīgo identificēšanai un viņu saukšanai pie atbildības," raidkorporācijas BBC radio sacīja iekšlietu ministrs Čārlzs Klārks. "Protams, tieši ar to patlaban nodarbojas policija un drošības struktūras."

Lielbritānijas valdība ir paziņojusi, ka gandrīz vienlaikus notikušie sprādzieni atgādina teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" darbības stilu. Tāpēc jāņem vērā, ka šī organizācija dažas dienas pēc galvenā uzbrukuma vairākkārt ir sarīkojusi arī jaunus triecienus.

Piemēram, 2003.gada novembrī vienlaikus notikušajiem sprādzieniem divās Stambulas sinagogās, kuros tika nogalināti 25 cilvēki, pēc piecām dienām sekoja bumbu uzbrukums britu bankai un konsulātam šajā pašā pilsētā, kur bojā gāja vēl 32 cilvēki.

Trīs nedēļas pēc sprādzienu sērijas Madrides vilcienos, kuros gāja bojā 191 cilvēks, varas iestādes atrada vēl vienu bumbu, kas bija novietota uz ātrvilciena sliedēm.

Kā jau ziņots, septiņus Madrides 11.marta uzbrukumos aizdomās turētos policija aplenca kādā mājā pilsētas nomalē, bet viņi varas iestādēm nepadevās un uzspridzinājās.

Kā Klārks sacīja intervijā telekanālam "Sky News", varas iestādes pārbauda, vai sprādzienu autobusā varētu būt izraisījis terorists pašnāvnieks. "Pašnāvnieka iesaistīšanas iespēja tiek izskatīta tikpat nopietni kā jebkurš cits sprādziena izraisīšanas veids," sacīja Klārks. "Galvenais ir iegūt pierādījumus no notikumu vietas, lai mēģinātu saprast, kā šī bumbas ir detonētas, kas tās tur novietoja un... vai ir izmantoti mobilie telefoni, kā tas tika darīts Madridē," sacīja ministrs.

Klārks arī norādīja, ka Lielbritānija uztver nopietni līdz šim nepazīstamā grupējuma internetā ievietoto paziņojumu, kurā tas uzņemas atbildību par ceturtdien Londonā sarīkotajiem terora aktiem. Kā jau ziņots, kādā interneta mājaslapā publicētā paziņojumā atbildību par uzbrukumiem Londonā neilgi pēc notikušā uzņēmās ""Al Qaeda" Eiropas džihada slepenā grupa".

"Internetā publicētā atbildības uzņemšanās ir nopietna, tāpēc mēs to pētīsim ļoti nopietni, kaut arī neizslēdzam jebkādus alternatīvus variantus. Mēs visu izvērtējam iespējami plaši," telekanālam sacīja Klārks.

Kā jau ziņots, ASV amatpersonas informējušas telekompāniju ABC, ka Londonas policija metro vagonu vrakos atradusi būtiskākās pulksteņa mehānismu sastāvdaļas. Tas liek uzskatīt, ka teroristi spridzekļus bija ievietojuši somās vai maisiņos, kuri atstāti metro vilcienos. Spridzekļu sastāvdaļas un pulksteņa mehānismi var sniegt būtiskus pierādījumus izmeklētājiem, kuri meklē pavedienus, kas norādītu uz terora aktu organizētāju identitāti.

Londonas amatpersonas tagad uzskata, ka visu četru bumbu eksplozijas izraisījuši pulksteņa mehānismi. Iepriekš tika uzskatīts, ka vismaz sprādzienu pasažieru autobusā izraisījis spridzinātājs pašnāvnieks. Tiek arī ziņots, ka policija metro vagonos atradusi arī divas nesprāgušas bumbas, tomēr Skotlendjards šīs ziņas ir noliedzis.

""Al Qaeda" Eiropas džihada slepenās grupas" paziņojumā arī izteikts brīdinājums Itālijai un Dānijai, kurām tiek pieprasīts izvest savus spēkus no Irākas un Afganistānas, ziņo Itālijas aģentūra "Ansa" un laikraksts "Al Quds al Arabi", kas analoģisku paziņojumu saņēmis arī pa e-pastu.

Šī paziņojuma autentiskums nav pārbaudāms, un tas nav publicēts nevienā no "Al Qaeda" parasti izmantotām interneta lapām.

"Arābu nācijas varonīgie cīnītāji, ir pienācis laiks atriebties krustnešiem un cionistu britu valdībai, atdarot par slaktiņu, ko Lielbritānija īstenoja Irākā un Afganistānā," ANSA citē paziņojumu, kas ievietots interneta mājaslapā "el qal3ah.com". "Mūsu mudžahedīni īstenojuši svētītu invāziju Londonā, un tagad Londona liesmo bailēs un šausmās... Mēs atkārtoti brīdinājām Lielbritāniju, un esam turējuši savu solījumu."

"Mēs joprojām brīdinām Dānijas un Itālijas valdības, ka viņi saņems to pašu sodu, ja neizvedīs savu karaspēku no Irākas un Afganistānas," teikts arābu valodā rakstītajā paziņojumā, kuru aģentūra "Reuters" saņēma no "Al Quds al Arabi" redakcijas.

Ceturtdienas rītā sastrēgumstundā Londonas metro un kādā autobusā eksplodēja četras bumbas. Pēc oficiālajiem datiem, teroristu uzbrukumos gāja bojā 38, bet ievainojumus guva vēl apmēram 700 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!