Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdība noteikusi moratoriju hidrauliskajai laušanai jeb hidrospridzināšanai saistībā ar risku, ka šī slānekļa gāzes ieguves metode var izraisīt zemestrīces.

"Esmu secinājusi, ka mums ir jānoteic moratorijs hidrauliskajai laušanai Anglijā, un tam jāstājas spēkā nekavējoties," sacīts sestdien izplatītajā uzņēmējdarbības un enerģētikas ministres Andreas Ledsomas paziņojumā.

"Ir skaidrs, ka mēs nevaram izslēgt nepieņemamas sekas vietējiem iedzīvotājiem nākotnē," piebildusi Ledsoma.

Vienīgā vieta Lielbritānijā, kur tiek izmantota hidrauliskā laušana, ir kompānijas "Cuadrilla" slānekļa gāzes atradnes Lankašīras grāfistē Anglijā. Šo atradņu apkaimē ir notikušās vairākas nelielas zemestrīces.

Opozīcijā esošā Leiboristu partija jau nodēvējusi šo Konservatīvo partijas valdības lēmumu par triku balsu zvejošanai pirms 12. decembrī paredzētajām parlamenta vēlēšanam. Leiboristu vadītājs Džeremijs Korbins atgādinājis konservatīvo līdera un prejerministra Borisa Džonsona vārdus, ka hidrauliskā laušana ir "lielisks jaunums cilvēcei".

Hidrauliskā laušana ir slānekļa gāzes un naftas iegūšanas metode, pazemē uzspridzinot ūdens, smilšu un ķimikāliju sajaukumu.

Vides aizstāvji norāda, ka šī metode piesārņo pazemes ūdeni, kaitē dzīvajai dabai, izraisa zemestrīces un veicina globālo sasilšanu.

Hidrauliskā laušana ir aizliegta vairākās valstīs, tostarp Francijā un Vācijā, taču tiek plaši izmantota ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!