Foto: Reuters/Scanpix

Līdz ar ASV Bruņoto spēku vienībām Latvijā turpmāk operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros pastāvīgi atradīsies arī trīs milzīgie ASV transporta helikopteri "Chinook". Gaisa spēku bāzē Lielvārdē dislocētie helikopteri ir vieni no lielākajiem pasaulē, un, kā pierāda modeļa ilgais mūžs, arī vieni no uzticamākajiem.

Šomēnes aprit 55 gadi, kopš ASV armijas vajadzībām izstrādātie "Boeing CH-47 Chinook" devās pirmajā misijā. Kopš tā laika saražoti vairāk nekā 1200 šī tipa lidaparāti dažādās modifikācijās, turklāt to ražošana gan amerikāņu, gan eksporta vajadzībām turpinās arī pašlaik. Vēl pērn Indija apstiprināja 15 "Chinook" un 22 "Apache" pasūtīšanu aptuveni trīs miljardu eiro vērtībā, ziņo "India Times".

Dažādiem galvenokārt transportēšanas uzdevumiem paredzētie "Chinook" atkarībā no modifikācijas spēj pārvadāt kravu līdz pat nepilnu 13 tonnu apmērā vai salonā uzņemt līdz 55 karavīriem pilnā ekipējumā. Turpmākajos gados helikopterus plānots kārtējo reizi uzlabot, vēl vairāk palielinot to nestspēju.

Paredzams, ka tas ļaus lielos lidaparātus izmantot vēl vismaz līdz 2060. gadam, kas nozīmē, ka tie apritē atradīsies vairāk nekā 100 gadus, kopš pirmā prototipa izgatavošanas, norāda portāls "Military Today".

"Chinook" modifikācijas "Sea Knight CH-46" manevrētspējas demonstrācija Zviedrijā:

Fakti par 'Chinook':

  • pirmoreiz militārās misijās tie tika izmantoti Vjetnamas karā;
  • no 750 Vjetnamas karā izmantotajiem "Chinook" ap 200 tika notriekti vai avarēja;
  • vārds aizgūts no činuki indiāņu cilts, kas reiz apdzīvoja ASV ziemeļrietumu reģionus;
  • jauns helikopters 'Boeing' rūpnīcu pamet vidēji reizi četrās dienās;
  • radīts, lai aizvietotu 50. gados izstrādāto "Sikorsky CH-37 Mojave" (attēlā);

Foto: ASV Armija

  • uzņēmuma 'Boeing' garajā vēsturē tas ir visilgāk ražotais lidaparāts;
  • 20 līdz 40 helikopteri ir arī ASV naidīgās Irānas flotē, kura tos uztur kopš 70. gadiem
  • Folklendu karā tos izmantoja gan Lielbritānija, gan tās pretiniece Argentīna
  • Japānā pēc 2011. gada cunami ar to nesto ūdeni dzesēja cietušo Fukušimas atomreaktoru
  • Ziemeļkoreja 1977. gadā vienu notrieca, kad tas ielidoja demilitarizētajā zonā
  • NASA īpašu "Chinook" versiju izmanto kosmosa kuģu lidojuma simulācijām

Jauna "CH-47" helikoptera izmaksas tiek lēstas no aptuveni 20 līdz 35 miljoniem eiro atkarībā no tā specifikācijas un aprīkojuma, taču, kā vēsta portāls "Biz Journals", pa laikam tirgū pieejami arī vairākas desmitgades veci, taču darba kārtībā esoši lidaparāti bez aprīkojuma, kuru cena var būt arī "nieka" trīs četri miljoni eiro.

1976. gadā NASA eksperimentā īstenotais helikoptera trieciena tests:

Jau pašlaik vairāki ražotāji izstrādā jaunus daudzfunkcionālos helikopterus, kuri vertikāli spētu pacelt vēl lielākas kravas un tās nogādāt vēl lielākā attālumā vēl lielākā ātrumā, raksta "National Defence Magazine". Kad tieši redzēsim pirmos "Chinook" aizvietotājus, pagaidām neviens neuzņemas paredzēt, taču apstiprinātie plāni pirmos paredz ASV armijas rīcībā nodot jau 2030. gadā.

Lai gan lielākā daļa "Chinook" helikopteru mūsdienās ir ASV Armijas, Japānas Aizsardzības spēku, kā arī Lielbritānijas un Nīderlandes karalisko spēku rīcībā, transporta milžus iegādājušās armijas, aviokompānijas un dažādas organizācijas vairāk nekā 20 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!