Foto: AP/Scanpix/LETA
Apvienotās Karalistes nacionālās drošības padomnieks Stīvens Lavgrovs brīdinājis par pieaugošo kodolkonfrontācijas risku ar Krieviju un Ķīnu, jo sabrukuši sakaru kanāli, kas palīdzēja uzturēt mieru Aukstā kara laikā, raksta "Al Jazeera".

Uzstājoties Vašingtonā, Lavgrovs sacīja, ka dialoga trūkums starp pasaules lielvarām notiek laikā, kad zinātnes un tehnoloģiju attīstības rezultātā pastāv ne tikai "plašāks stratēģisko risku loks", bet eksistē arī vairāk veidu, kā eskalēt konfrontāciju.

"Aukstā kara divi bloki PSRS un NATO, lai gan ne bez satraucošiem momentiem, spēja panākt kopīgu izpratni par doktrīnu, kuras šodien nav," viņš sacīja. "Doktrīna ir neredzama Maskavā un Pekinā, nemaz nerunājot par Phenjanu [Ziemeļkorejas galvaspilsēta] vai Teherānu [Irānas galvaspilsēta]," turpināja Lielbritānijas padomnieks.

Viņš sacīja, ka savstarpēja sapratne Aukstā kara laikā palīdzēja nodrošināt, ka pasaule nepiedzīvo kodolkaru. "Tas mums abiem deva lielāku pārliecību, ka mēs nenonāksim pie kodolkara," sacīja Lavgrovs, piebilstot: "Šodien mums nav tādu pašu [attiecību] pamatu ar citiem, kas var mūs apdraudēt nākotnē, jo īpaši ar Ķīnu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!