Foto: morgueFile
Ja Baltkrievija sāks būvēt atomelektrostaciju (AES) pie Lietuvas robežas, tas uz vairākām desmitgadēm aptumšos abu valstu attiecības, piektdien paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis.

"Man kā Lietuvas pilsonim un ārlietu ministram rada bažas pavisam neizprotamā Baltkrievijas apņēmība būvēt atomstaciju tikai 50 kilometru no Lietuvas galvaspilsētas. Atomelektrostaciju, ar kuras būvi ir saistīti daudzi jautājumi, kuri ir atstāti bez atbildes - gan par ekoloģiju, gan par kodoldrošību. Šis Baltkrievijas lēmums aptumšos Lietuvas un Baltkrievijas attiecības un ietekmēs politisko darba kārtību," sacīja Ažubalis parlamentā notikušajā diskusijā par situāciju Baltkrievijā, kur]ā piedalījās deputāti un citi sabiedrības pārstāvji.

Ministrs pauda cerību, ka "pašreizējā Baltkrievijas vadība ieklausīsies mūsu likumīgajās interesēs dzīvot drošā vidē".

Par AES būvniecību ir jāizsakās arī Baltkrievijas sabiedrībai, uzsvēra Ažubalis.

Baltkrievija ir iecerējusi uzcelt AES, kurā būtu divi reaktori ar 1200 megavatu jaudu un kas varētu uzsākt darbību laikā no 2016. līdz 2018.gadam. Jaunajai AES izraudzīta vieta Grodņas apgabala Ostrovecas rajona ziemeļos 20 kilometru attālumā no Lietuvas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!